20 груд. 2012 р.

Від Марка Святе Євангеліє (гл. 11-12)

1-23-45-67-89-1011-1213-1415-16

11 Коли наблизились до Єрусалима, до Виффагії та Вифанії, до гори Елеон­ської, Ісус посилає двох з учеників Своїх і говорить їм: підіть у селище, яке прямо перед вами; і як тільки ввійдете в нього, зараз же зна­йдете осля прив’язане, на якого ніхто з людей ще не сідав; відв’язавши його, приведіть. І якщо хто скаже вам: що це ви робите, – відповідайте, що Господь потребує його; і відразу ж пошле його сюди. Вони пішли і знайшли молодого осла, прив’язаного на вулиці біля воріт, і відв’язали його. І деякі з тих, що там стояли, говорили їм: що робите, навіщо від­в’язуєте осля? Вони відповіли їм, як велів Ісус, і ті відпустили їх. І привели осля до Ісуса; і поклали на нього одяг свій; і сів на нього. Багато хто стелив свій одяг по дорозі; а інші різали гілки з дерев і встилали ними дорогу. І ті, які пішли попереду Нього, і ті, які супроводжували Його, ви­кликували: осанна! Благословен, Хто гряде в ім’я Господнє! 10 Благословенне Царство отця нашого Давида, що гряде в ім’я Господнє! Осанна у вишніх!

11 І ввійшов Ісус в Єрусалим і в храм; і, оглянувши все, оскільки час уже був пізній, пішов до Вифа­нії з дванадцятьма.

12 На другий день, коли вони ви­йшли з Вифанії, зголоднів. 13 І, по­бачивши здалека смоковницю, вкриту листям, пішов, чи не зна­йде чого на ній; але, прийшовши до неї, нічого не знайшов, крім листя, бо ще не час був для смокв. 14 І сказав їй Ісус: віднині нехай довіку ніхто плоду твого не з’їсть. І чули те ученики Його. 15 Прийшли до Єрусалима. Ісус, увійшовши до храму, почав виганяти тих, що продавали і купували в храмі; і столи міняйл, і лави тих, що продавали голубів, поперекидав. 16 І не дозволяв, щоб хто переніс через храм будь-яку річ. 17 І вчив їх, кажучи: чи не написано: дім Мій домом молитви назветься для всіх народів? Ви ж зробили його вертепом розбійників. 18 Почули це книжники і первосвященики і шукали, як би погубити Його, але боялися, тому що весь народ диву­вався Його вченню. 19 Коли ж стало пізно, Він вийшов геть з міста.

20 Проходячи вранці, побачили смоковницю, що всохла до кореня. 21 І, згадавши, Петро сказав Йому: Учителю, дивись, смоковниця, яку Ти прокляв, усохла. 22 Ісус, відповідаючи, говорить їм: 23 майте віру Божу, бо істинно кажу вам, якщо хто скаже горі цій: посунься і кинься в море, і не сумніватиметься в серці своїм, а повірить, що станеться за його словом, – буде йому, що тільки скаже. 24 Тому кажу вам: усе, чого ви попросите в молитві, вірте, що одержите, – і буде вам. 25 І коли стоїте на молитві, прощайте, коли щось маєте на кого, щоб і Отець ваш Небесний відпус­тив вам гріхи ваші. 26 Якщо ж не прощаєте, то і Отець ваш Небесний не відпустить вам гріхів ваших.

27 Прийшли знову до Єрусалима. І коли Він ходив у храмі, підійшли до Нього первосвя­щеники, і книжники, і старійшини 28 і гово­рили Йому: якою владою Ти це робиш? І хто дав Тобі владу це робити? 29 Ісус сказав їм у відповідь: запитаю і Я вас про одне, відповідайте Мені; тоді і Я скажу вам, якою владою це роблю. 30 Хрещення Іоанове з небес було чи від людей? Скажіть Мені. 31 Ті міркували між собою: якщо скажемо, що з небес, то Він скаже: чому ж ви не повірили йому? 32 А сказати, що від людей, – боялись народу; бо всі знали, що Іоан воістину був пророк. 33 І сказали у відповідь Ісусові: не знаємо. Тоді Ісус сказав їм у відповідь: і Я не скажу вам, якою владою це роблю.

12 І почав говорити їм прит­чами: один чоло­вік насадив виноградник і обгородив пло­том, і викопав виностік, і збудував баш­ту, і, передавши все виноградарям, від’їхав. І послав у свій час до виноградарів слугу – одержати від виноградарів плоди з виноградника. Вони ж, схопивши його, били і ві­ді­слали ні з чим. Знову послав до них іншого слугу; і тому камінням розбили голо­ву і відіслали з безчестям. І зно­ву іншого послав, і того вбили; і бага­тьох інших – одних били, інших вбивали. Маючи ж єди­ного сина, улюбленого свого, наостанку послав і його до них, кажучи: посоромляться сина мого. Але виноградарі сказали один одному: це спадкоємець, ходім уб’ємо його, і спадщина буде наша. І, схопив­ши його, вбили і викинули геть з виноградника. Що ж зробить гос­подар виноградника? При­йде і покарає виноградарів смертю, і віддасть вино­град­ник іншим. 10 Невже ви не читали цього в Пи­санні: камінь, який відкинули будівничі, той самий став наріжним каменем. 11 Це від Господа, і дивним є в очах наших. 12 І шукали нагоди схопити Його, але побоялися народу, бо зрозуміли, що про них сказав притчу; і, залишивши Його, відійшли.

13 І посилають до Нього декого з фарисеїв та іродіан, щоб спіймати Його на слові. 14 Вони ж, прийшовши, говорять Йому: Учителю, ми знаємо, що Ти справедливий і не прагнеш будь-кому догодити, бо не зважаєш на особу, а воістину на­вчаєш путі Божої. Чи дозволено платити податок кесареві, чи ні? Давати нам чи не давати? 15 Але Він, знаючи їхнє лицемірство, сказав їм: чого спокушаєте Мене? Принесіть Мені динарій, щоб Я побачив його. 16 Вони принесли. Тоді говорить їм: чиє це зображення і напис? Вони ж сказали: кесаря. 17 Ісус сказав їм у відповідь: віддайте кесареве кесарю, а Боже Богові. І дивувалися Йому.

18 Потім прийшли до Нього саддукеї, які ка­жуть, що не існує вос­кресіння, і запитали Його, ка­жу­чи: 19 Учителю! Мойсей написав нам: якщо в кого помре брат і залишить жінку, то брат його нехай візьме жінку його і відродить потомство братові своєму. 20 Було сім братів: перший узяв жінку і по­мер, не залишивши дітей. 21 Узяв її другий і помер, і він теж не залишив дітей; і третій так само. 22 Брали її за себе семеро і не залишили дітей. Після всіх по­мерла й жінка. 23 Отже, в час вос­кре­сіння, коли воскреснуть, котрого з них буде вона жінкою? Бо семеро мали її за жінку. 24 Ісус ска­зав їм у від­по­відь: чи не тому ви й помиляєтеся, що не знаєте ні Писання, ані сили Божої? 25 Бо, коли воскреснуть з мертвих, тоді не будуть ні женитися, ні заміж виходити, а будуть як ангели на небесах. 26 А про мертвих, що вони воскреснуть, хіба не читали ви в книзі Мойсея, як при купині Бог сказав йому: Я Бог Авраама, і Бог Ісаака, і Бог Якова? 27 Бог не є Бог мертвих, а Бог живих. Отже, ви дуже помиля­єтесь.

28 І приступив один з книжників, що слухав, як вони сперечалися, і бачив, як добре Ісус відповів їм, і спитав Його: яка заповідь перша з усіх заповідей? 29 Ісус відповів йому: перша з усіх заповідей: слухай, Ізраїлю! Господь Бог наш є Господь єдиний. 30 І по­люби Господа Бога твого всім сер­цем твоїм, і всією душею твоєю, і всім розумінням твоїм, і всією силою твоєю, – ось перша заповідь! 31 І друга подібна до неї: полюби ближнього твого, як самого себе. Більшої за ці заповіді немає. 32 Книжник сказав Йому: добре, Учителю! Ти істину сказав, що один є Бог, і немає іншого, крім Нього; 33 і любити Його всім серцем, і всім розумом, і всією душею, і всією силою, і любити ближнього, як самого себе, є більше за всі всепалення і жерт­ви. 34 Ісус, побачивши, що він розумно відповів, ска­зав йому: ти недалеко від Царства Божого. Після того ніхто не насмілився питати Його.

35 Продовжуючи навчати в храмі, Ісус говорив: як це кажуть книжники, що Христос є син Давидів? 36 Бо сам Да­вид сказав Духом Святим: сказав Гос­подь Господеві моєму: сиди праворуч Ме­не, доки покладу ворогів Твоїх – підніжжям ніг Твоїх. 37 Отже, сам Давид називає Його Господом – як же Він син йому? І багато народу слухало Його з насолодою. 38 І говорив їм у вченні Своїм: стережіться книжників, які люблять ходити в довгому одязі і приймати вітання на народних зібраннях, 39 сидіти спереду в синагогах і воз­лежати на перших місцях на бен­кетах, – 40 ції, котрі поїдають доми вдів і лицемірно довго моляться, приймуть най­тяжче осудження.

41 І сів Ісус навпроти скарбниці і спостерігав, як народ кладе гроші в скарбницю. Чимало заможних клали багато. 42 Прийшла одна вбога вдова і поклала дві лепти, тобто кодрант. 43 Покликав­ши учеників Своїх, Ісус сказав їм: істинно кажу вам, що ця вбога вдова поклала більше за всіх, хто клав у скарбницю, 44 бо всі клали з достатку свого, а вона із злиднів своїх поклала все, що мала, весь прожиток свій.

1-23-45-67-89-1011-1213-1415-16

Немає коментарів:

Дописати коментар