28 лип. 2014 р.

Православна періодика (до свята Хрещення Руси-України)

Варто було лише задекларувати своє бажання щонеділі викладати православні матеріали – і вже другий тиждень поспіль не можу дотриматися обіцянки. Але сьогодні – особливий день, у який сам Бог велів трохи зупинитися у нашому щоденному бігові (який все більше перетворюється на форму поклоніння грошовій купюрі) і доторкнутися до вічності, шлях у яку вказує православне вчення. Сьогодні вшановуємо рівного апостолам хрестителя нашого древнього народу – князя Володимира, що визнаний православною церквою святим. Розбещений язичник, що став взірцевим християнином – хіба ж не гідний приклад для нащадків. Людина, що знайшла у собі сили назавжди відмовитися від поклоніння божкам і прийти до істинного Бога. Певен, що сьогодні в інтернеті буде безліч публікацій як зі схвальними оцінками цієї події, так і з негативними відгуками. Я приймаю сторону перших і прошу: святий отче наш Володимире, моли Бога за нас, нащадків твоїх, і за всю Україну нашу. Амінь.

Голос Православ`яГолос Православ’я (квітень 2014 р.)

  • «Знати, що Бога пізнати неможливо – це найдосконаліше знання про Нього» (Василій Великий).
  • Той, хто любить, готовий до самопожертви, самозречення заради того, кого любить, навіть і до смерті.
  • Писання застерігає, що «дні лукаві», даючи зрозуміти, що часу на покаяння і добрі діла може й не вистачити нам, коли ми зволікаємо, а суєта світу, навпаки, вселяє думку, що часу мало для того, аби охопити всі насолоди тимчасового життя.
  • Сама віра вселяє у віруючого непохитне переконання, що вона правильна.
  • «Основа віри – духовна убогість і безсмертна любов до Бога» (Макарій Великий).
  • «Немає користі від здоров’я при розбещеному житті» (Іоан Золотоуст).
  • «Значення воскресіння – питання богословське, але факт воскресіння – питання історичне» (Вілбер Сміт) (у цьому номері газети є велика стаття щодо історичних доказів воскресіння Ісуса Христа, найвідоміші з яких ми вже розглядали на Великдень – прим. моя).
  • «Я знаходжу лише християнство безпечною та корисною вірою» (Юстин Мученик).
  • За підрахунками богословів, у новозавітних книгах налічується шістнадцять явлень воскреслого Ісуса Христа.
  • Христос пішов від нас у невидимий світ, щоб стати ще ближчим для кожної віруючої в нього душі.

Голос Православ’я (листопад 2013 р.)(не дивуйтеся даті, просто знайшов дві газети в домашніх архівах)

  • Благодать – це не магічна сила, що діє проти волі людини, вона співдіє з людською волею.
  • Не ми звершуємо добрі справи, а благодать Божа, яка діє в нас.
  • Усе, що служить славі Божій, нагадує нам про Бога і спонукає до поклоніння істинному Богові, є приємним йому.
  • Єдиний спосіб зберегти мир в сім’ї – вміти визнати свою неправоту і вчасно вибачитися.
  • Вміння легко просити прощення і легко кривдити часто йдуть поряд.
  • Християнин повинен абсолютно нещадно засуджувати свої гріхи – без цього неможливе щире покаяння.
  • Примушування до дотримання форми (молитви з молитвослова – прим. моя) сприяє, з Божою допомогою, осягненню змісту.
  • По-справжньому навчитися просити прощення можна, лише коли навчишся прощати.

Голос Православ’я (грудень 2013 р.)

  • Закон Божий написаний в серці кожної людини: совість є закон Божий.
  • На землі неможливо побудувати рай, бо там, де панують гріх і смерть, не може бути ніякого раю.
  • Сутність християнства полягає в тому, що дух має підкорити плоть, а не навпаки.
  • Юдеї, як і комуністи, очікують і хочуть побудувати рай земний, царство земне, в якому вони відіграватимуть панівну роль.
  • Коли родовід Ісуса Христа починається від Адама, від якого походить усе людство, значить, Христос прийшов спасти усе людство.
  • Кожна людина, яка чинить добро, приємна Богові, але це ще не означає, що вона належить до богообраного народу.
  • Народний аспект свята (Різдва – прим. моя) у багатьох випадках переважає над його духовним значенням.
  • Ми святкуємо не дату (народження Спасителя – прим. моя), а власне подію, тому конкретне число не так уже й важливе.
  • Радіймо, що у нас є Спаситель і є до Кого звернутися.
  • Святість – це не недосяжний ідеал, а те, до чого покликана кожна людина.
  • Життя віку цього непостійне.
  • Істинне щастя – це задоволення і спокій душі людської, і приходить воно тільки від Бога.
  • Проживши ще один рік, ми стали на ще один рік ближче до Бога, до смерті.
  • Господь виконує бажання тих, хто боїться його.

PS. Також знайшов чотири виписки з "Голосу Православ`я" без зазначення дати, тому просто наводжу їх тут:

  • Ми не повинні посилатися на те, що нас оточує гріховний і розбещений світ. Світ, у якому ми живемо, складаємо ми, християни.
  • Наша біда не в тому, що ви носимо немічну плоть, а в тому, що ми не боремося з гріхом.
  • Бог виправляє добрих людей через злих.
  • У людини безладної нема ані справ, ані часу (Митрополит Іларіон (Огієнко).

Немає коментарів:

Дописати коментар