21 лип. 2014 р.

Про блондинку, обох і солому

Афоризм:


Мою дружину називають дурною блондинкою, але це неправда: вона не блондинка. Роберт Орбен.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Ambo meliores [амбо меліорес] – букв. «обидва кращі»; один одного вартий.

Значення іншомовного слова:


Саман (тюрк. – солома): 1) Будівельний стіновий матеріал (невипалена цегла, виготовлена з суміші глини, соломи, піску). 2) Солом’яна січка. Інша назва – адоб.

Краса природи:




[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: -shu-[/caption]

PS.


Незважаючи на те, що більшість з сьогоднішнього матеріалу запам’ятає в першу чергу цей дещо образливий для певної категорії жінок афоризм, все ж зверну вашу увагу й на сьогоднішній крилатий латинських вислів. В першу чергу – на слово «меліорес», яке легко запам’ятати тим, хто ще з уроків біології та географії запам’ятав слово «меліорація» (поліпшення ґрунтів). І в першому, і в другому випадку корінь слова один – «меліор» («кращий»). Звичайно, й з меліорацією тут були «перегиби» (згадаймо хоча б згубну практику осушування боліт), однак сьогодні справа з ґрунтами справді катастрофічна (як і з іншими природними екосистемами). Та не всі люди прагнуть жити за відомим радянським принципом «ми не можемо чекати милостей від природи, наше завдання – взяти їх самим». Люди поступово усвідомлюють свою відповідальність перед предками і нащадками за землю, на якій живуть. Вони перестають «відривати» себе від природи і підноситися над нею, навпаки – прагнуть повернути той правічний зв'язок, що робив людину частиною природи. У руслі цієї теми буде доречним і наше сьогоднішнє іншомовне слово – «саман». Адже бажання жити в гармонії з природою не в останню чергу передбачає зведення якомога меншої кількості штучних перешкод між людиною і середовищем її існування. Однією з цих перешкод є наші будівлі, адже більшість вже давно живе не в дерев’яних і навіть не в цегляних будиночках (червону цеглу, хоч і з певними застереженнями, все ж можна вважати природнім матеріалом), а в бетонно-панельних багатоповерхівках з силікатно-гіпсокартонними простінками. Так от саме саман привертає увагу як абсолютно природній, до того ж – перевірений століттями будівельний матеріал. Існують відеокурси, пишуться книжки і створюються цілі саманні поселення. Будинки створюються руками людей, які потім будуть в них жити – чи ж це не перший крок до такого бажаного відновлення зв’язку з природою, відчуття своєї єдності з усім живим.

PPS.


Сьогоднішній день особливий подіями старовини – у цей день колись давно: 1) Герострат (ми вже про це колись згадували) спалив одне з чудес світу – храм Артеміди в Ефесі; 2) народився Олександр Македонський. Один прославився злочином, інший – війнами (що теж добрими справами не назвеш). Та ще й у цей день землетрус зруйнував ще одне чудо світу – Александрійський (Фароський) маяк (хоча він уже довгий час не працював, але все одно шкода). Пропоную наситити цей день позитивними, творчими справами, аби хоч частково нейтралізувати негатив тих давніх подій.

Немає коментарів:

Дописати коментар