16 лип. 2014 р.

Про пресу, життя і роботу

Афоризм:


Преса корисна вже тим, що вона вчить нас не довіряти пресі. Семюель Батлер.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Vivere militare estівере мілітаре ест]: жити – значить боротися. Сенека. Синонімічний вираз – «vivere est militareівере ест мілітаре]».

Значення іншомовного слова:


Данаїди (грец. Δαναΐδες): 1) У давньогрецькій міфології 50 дочок аргоського царя Даная, які вбили своїх чоловіків, за що були покарані – приречені вічно носити воду в бездонну бочку. 2) Переносно – бочка данаїд – нескінченна й безплідна робота.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: pvantees[/caption]

PS.


У своїх попередній публікаціях я вже кількаразово згадував чудову книжку Сенеки «Моральні листи до Луцілія». Сьогоднішній крилатий латинський вислів – з неї ж. Більшість (яка не читала цієї книжки) сприйме цей вираз як певний лозунг еволюційної теорії «виживає сильніший», хоча Сенека мав на увазі трохи інше: боротьбу не так зовнішню, як внутрішню. І що цікаво – він стверджував, що людина, здатна перемогти своїх внутрішніх ворогів, автоматично знижує кількість і зовнішніх недоброзичливців. Перебори гнів, жадібність, пустомовство, боягузтво – і матимеш менше причин для ворогування зі своїм оточенням. Та якраз цю боротьбу в усіх народах і в усі часи вважали найважчою. Недарма існують прислів’я, які стверджують, що перемогти у внутрішній боротьбі почесно і необхідно. Але важко. Набагато простіше, маючи хоч якусь владу (суспільну чи сімейну) списувати усі свої недоліки не ближніх, робити їх винними і відповідно карати. Та ця круговерть не матиме кінця: доки в тобі працює атомний реактор негативу – ти випромінюватимеш і забруднюватимеш усе навколо. Ще й дивуватимешся – чому це навколо всі такі злі й нещирі, жадібні й заздрісні. А все тому, що ти не захотів чи побоявся вступити у війну зі своїми внутрішніми ворогами. Ні, ти йтимеш по головах ближніх, ще й посилатимешся на сьогоднішній вислів Сенеки. А куди прийдеш? Чи виправдовує бажана ціль обрані тобою засоби? А якщо деякі релігії не помиляються, і життя не закінчується смертю матеріального тіла – чи ж такими вже вартісними будуть твої перемоги?

Немає коментарів:

Дописати коментар