19 лип. 2014 р.

Мікулін О. О. Активне довголіття (Моя система боротьби зі старістю)

Мікулін. Активне довголіття(за книгою: Микулин А. А. Активное долголетие (Моя система борьбы со старостью. - М.: Физкультура и спорт, 1977. - 63 с.)
Сьогодні пропоную вашій увазі досить цікаву книжку, присвячену щоденному здоров’ю. Автор – відомий конструктор авіаційних двигунів, продуктивно використав час своєї хвороби, ознайомившись з медичною літературою, і запропонував свої методи підтримання здоров’я. У чому особливість – все це він довгий час випробовував на собі, залишившись до поважного віку активним фізично і розумово (як тут не згадати наші вчорашні роздуми про хворих лікарів). Та ще й спробував підкріпити це науковими викладками. Особливо цікавою є його ідея щодо принципу дії людських м’язів: звучить парадоксально, однак автор стверджує, що їжа потрібна в першу чергу не для напруження м’язів, а для їх розслаблення. Також важливу роль у книзі відведено питанню іонізації повітря (щиро кажучи, саме після прочитання цієї книжки я купив додому іонізатор і періодично його вмикаю, особливо в опалювальний період). Як завжди, виписки перекладав сам, тому вибачайте за можливі огріхи і не забувайте, що це лише виписки: якщо цікавитеся цією темою – обов’язково знайдіть цю книжку (в інтернеті безліч її копій) і прочитайте. Я ж намагаюся лише заохотити вас до цього:
Клапани у венах
  • Медики, активно користуючись медикаментами, недооцінюють роль такого фактора, як самостійність живих клітин.
  • Вся внутрішня поверхня вен від пальців рук до плеча і від пальців ніг до стегна через проміжки близько чотирьох сантиметрів розділена клапанами (22 – на венах ніг і 17 на венах рук). Вони дозволяють пропускати кров тільки вгору, в бік серця, і закриваються при зворотному потоці.
  • М'язи - це додаткові насоси (коли вони напружуються  - вони стискають вени, і кров підіймається на один клапан вище, коли розслаблюються - відбувається заповнення клапана - прим. моя)
    Схема перекачування крові м’язовим зусиллям
  • Навіть здоровий спортсмен, пролежавши в ліжку тиждень без руху, не може ходити.
  • Віброгімнастика: піднятися на носках так, щоб каблуки відірвалися від підлоги всього на один сантиметр, і різко опуститися на підлогу. Робити не частіше одного разу в секунду. Після тридцяти вправ (струсів) потрібно зробити перерву 5-10 секунд. Робити не більше шістдесяти струсів. Протягом дня повторювати вправу 3-5 разів по одній хвилині. Займаючись, стискайте міцніше щелепи. Намагайтеся не робити вправу посередині кімнати – краще в дверному проході, де підлога жорсткіша, аби не викликати нарікань сусідів, що живуть під вами
  • Для максимальної бадьорості і здоров'я бажано щодня бігати 15-20 хвилин по 2-3 кілометри.
  • Якщо ми хочемо виховати витривалих молодих людей і воїнів, то однією з ланок їхньої фізичної підготовки повинен, на мою думку, стати щоденний біг протягом не менше 30 хвилин, з опорою ноги на ступню і на п'яту.
  • Вольова гімнастика: спершу треба розслабити всі м'язи, а потім поступово гранично сильними вольовими імпульсами разів по десять напружувати їх, не рухаючись. Спочатку треба напружувати м'язи пальців ніг, потім литкові м'язи, потім послідовно напружувати м'язи живота, грудей, шиї, рук. Під час вольовий гімнастики необхідно особливу увагу звертати на рівномірний і глибоке дихання: на кожні п'ять скорочень м'язів потрібно робити один вдих і на п'ять – видих. Щодня вранці хвилини три прямо в ліжку. Два або три рази в день сидячи в кріслі біля письмового столу. Цією гімнастикою корисно і навіть необхідно займатися також під час хвороби, коли лікарем прописаний постільний режим.
  • Коли ви прокинетеся і солодко потягнетеся, потрібно лягти на спину і максимально розслабити всі м'язи. Потім слід зробити максимально глибокий вдих, випнувши вгору грудну клітку, після чого зробити глибокий вдих, скороченням м'язів черевного преса відтягнути діафрагму, що розділяє порожнину кишок і шлунка, до межі донизу живота. Затримайте дихання на 3-5 секунд. Видихайте повітря десятьма маленькими порціями, проштовхуючи його з силою крізь щільно стиснуті губи так, щоб весь живіт інтенсивно десять разів хитався. У цьому масажі (струсі) внутрішніх нерухомих органів і криється вся користь дихальної гімнастики. Досить вранці і ввечері робити по 10 глибоких вдихів і пульсуючих видихів.
  • Щоб обличчя не було в'ялим, 8-10 разів на день проробляти наступну вправу, що займає одну-дві хвилини: з усіх сил, так, щоб затремтіла голова, підтягувати вісім разів по черзі то щоки до очей і вух, то кінчики губ до зубів, тобто робити все можливе, щоб збудити в м'язах ефективний обмін речовин. Щодня вранці і ввечері по два-три рази робити термомасаж обличчя, використовуючи дві товсті серветки, зшиті з двох шарів махрового рушника. Одну серветку змочують в гарячій воді такої температури, що ледве можна терпіти, і на пів-хвилини прикладають до обличчя. Потім на хвилину притискають другу серветку, намочену в найхолоднішій воді (влітку навіть з льодом).
  • Руки слід масажувати у напрямку до ліктьових і пахвових вузлів; ноги - до подколінних і пахових вузлів; груди - від середини в сторони, до м'язовим западин; спину - від хребта в сторони; шию - донизу, до подключичным вузлів. Масаж лімфатичних вузлів проводити не слід.
    Легке розтирання обличчя, що нагадує рух рук при вмиванні, здійснюється в напрямку від центру обличчя до скронь: спочатку по нижніх обводах очних яблук, потім по лінії брів і, нарешті, по поверхні лоба. Рухи повинні бути несильні, особливо тоді, коли пальці досягнутий скронь.
    Особливо слід зупинитися на масажі передньої поверхні шиї, де проходять головні магістральні судини головного мозку: сонна артерія і яремні вени. Цей масаж особливо ефективний при розумовій втомі, коли у результаті тривалого перебування в малорухливому стані з зігнутою спиною і схиленою головою погіршується відтік венозної крові від головного мозку.
    Час від часу (1-2 рази на місяць) слід робити масаж лімфатичних вузлів, розташованих між лівим соском грудей і ключицею. Для цього треба жорсткими, стислими між собою трьома пальцями правої руки обертовими натисканнями на м'язи гнати лімфу від соска до ключиці і навіть далі, проникаючи пальцями під ключицю.
PS. Напевне, продовження опублікую завтра, хоча й обіцяв щонеділі присвячувати публікацію православній літературі. Однак виявляється, що читаю я її не так багато, як хотілося б. Тому продовження сьогоднішньої книжки чекайте вже завтра.

Немає коментарів:

Дописати коментар