2 лип. 2014 р.

Про прекрасне, слова і первосвященика

Афоризм:


Прекрасне тільки те, що природне. Вольтер.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Verba volant, scripta manentерба волант, скріпта манент]: слова відлітають, написане лишається.

Значення іншомовного слова:


Далай-лама [від монг. далай – море (мудрості) і лама]: титул первосвящеників ламаїстської церкви, які були водночас правителями Тібету

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: ctapocta13[/caption]

PS.


Запам’ятати сьогоднішній крилатий латинський вислів досить просто, оскільки більшість слів ми вже знаємо: «верба» (будьте уважні, наголос на першому складі) є коренем поширеного слова «вербальний», а слово «волант» має вам нагадати про позавчорашній воланчик для бадмінтону. Щоб запам’ятати слово «скріпта», пропоную пов’язати його зі скрипінням пер у руках писарів (самі місця для переписування книжок, до речі, називають скрипторіями). Останнє слово ніби найважче, однак ми його теж досить часто вживаємо (особливо жінки), але не впізнали, бо стоїть воно не на початку слова. Мова про слово «перманентний» (постійний). Як бачимо, чим більше ми знаємо – тим легше нам вчитися далі (і ця аксіома доречна не лише для нашого сайту, але й до процесу навчання взагалі). Стосовно змісту виразу – як на мене, цей вислів може стати непоганим нагадуванням для всіх, хто прагне чи створити свій сайт, чи донести свої думки й міркування до широкого загалу через соціальні мережі. Я вже не кажу про тих, хто прагне опублікувався у друкованих виданнях чи навіть мріє про свою книжку. Їм якраз трохи простіше – і книжки, і журнали зараз видаються мізерними накладами, тому не факт, що їхню дурницю прочитає багато людей. А от електронні тексти, щойно потрапивши в інтернет, практично виходять з під контролю: навіть якщо ви змінили свою думку – в мережі ще роками з’являтиметься її попередній варіант. Нас з дитинства навчають слідкувати за тим, що ми говоримо. У сьогоднішній час, коли дистанція між сказаним і написаним скоротилася до мінімуму, все більше потреби слідкувати і за тим, що ти пишеш. А зважаючи на сьогоднішній вислів – краще взагалі не писати. Або прислухатися до давньої письменницької мудрості: якщо можеш не писати – не пиши. Тому і я на цьому завершуватиму, аби потім не жалкувати.

PPS.


Сьогодні – Міжнародний день спортивного журналіста. У світлі сьогоднішньої теми їм та їхнім колегам є над чим задуматися.

Немає коментарів:

Дописати коментар