1 лип. 2014 р.

Про мовчання, яйце і звертання

Афоризм:


Мовчання — найкраща прикраса жінки; на жаль, майже не вживана. Томас Фуллер.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Ab ovo [аб ово] – букв. «від яйця»; від самого початку. Горацій.

Значення іншомовного слова:


Сагіб, сахіб (араб., букв. – супутній): спочатку назва всіх мусульман («супутні» пророкові Мухаммедові). В середні віки в Індії – титул місцевих великих феодалів. Після появи в Індії європейців – звертання, переважно до європейця.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: dragO_on[/caption]

PS.


Сьогоднішній крилатий латинський вислів досить короткий, однак з глибоким змістом. В першу чергу – до чого тут яйце? Може древні з тих часів посилають нам відповідь на запитання, яким люблять заганяти одне одного в глухий кут школярі: «Що було першим – курка чи яйце»? Насправді все не так просто, як здається. Якщо ви прихильник еволюційної теорії (незабаром я планую викласти свої нотатки з твору о. Серафима (Роуза), який вщерть її розбиває), то наведете аргумент, що відкладають яйця не лише птахи, але й деякі плазуни, тому першим однозначно було яйце. Якщо ж ви прихильник теорії створення світу – зрозуміло, що першою з’явилася курка (яка вже потім, з необхідності розмножуватися «за родами своїми» почала нести яйця). Як бачимо, питання й справді не має однозначної відповіді й залежить від світоглядних переконань як того, хто запитує, так і того, хто має відповідати. Та з яйцем, згадуваним у сьогоднішньому вислові, все набагато прозаїчніше: просто древні мали звичку саме з яєць розпочинати свою трапезу. З часом звичай змінився, але вже встиг зафіксуватися в усному мовленні та, з легкої руки Горація, увійти у скарбницю світової мудрості у якості афористичної вимоги починати розмову з самого початку, аби ваш співрозмовник міг прослідкувати всю логіку вашої розповіді й, за потреби, підтвердити ваші висновки чи знайти порушення логічної послідовності. Цей вираз в алфавітних словниках латинських виразів стоїть зазвичай на початку, тому і я запам’ятав його в дитинстві одним з перших. Спробуйте і ви.

PPS.


Сьогодні в Лесото святкують День сім’ї, а в Суринамі – День свободи. Хтось вважає ці поняття протилежними, а хтось саме виявом найвищої свободи особистостей вважає об’єднання їх в одну сім’ю. Я належу до других, хоча іноді спокушає думка погодитися з першими. В будь-якому випадку - вітаю і тих, й інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар