15 лип. 2014 р.

Про слово, аргумент і магму

Афоризм:


Заборонене слово стає небезпечним. Карл Берне.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Argumentum ad ignorantiam [аргументум ад ігноранціам]: аргумент до невігластва (розрахований на недостатню освіченість людини чи відсутність досвіду).

Значення іншомовного слова:


Магма (від грец. μάγμα – густа мазь): природна розплавлена силікатна маса з домішкою летких речовин, що утворюється в глибинних зонах Землі. При охолодженні як на глибині, так і після виливу через вулканина земну поверхню, вона твердіє, утворюючи магматичні породи.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: miguelbarcala53[/caption]

PS.


Спосіб аргументації, згадуваний у сьогоднішньому крилатому латинському вислові – явище досить поширене. Про один із його різновидів ("Magister dixit") ми нещодавно згадували. Якщо перекласти на сучасну мову, це звучатиме як «задавити авторитетом». До такої аргументації досить часто вдаються люди влади, які пояснюють деякі свої вчинки кращою обізнаністю чи більшою кількістю знань. Але для гарантованого спрацювання цієї аргументації людина повинна мати недостатню освіченість, обмаль знань. Досягнути цього можна двома шляхами. Доки книжка була рідкістю, можна було просто підтримувати її вартість на високому рівні, аби вона була недоступна загалу, або, як це було, наприклад, у випадку з Біблією, наказово заборонити читання. Та в сучасних умовах, коли інформаційна революція зробила практично неможливим контроль за набуттям людиною знань, згадали й про другий шлях: якщо не можеш контролювати отримання знань – спробуй спрямувати їх у вигідному для тебе руслі. Що маю на увазі? Більшість дітвори легко назве імена усіх трансформерів, покемонів та інших мультяшних героїв, однак нездатна запам’ятати назви більшості областей України. Юнаки знають напам’ять усіх гравців футбольної збірної Бразилії і можуть годинами розповідати про перебіг різних матчів – однак абсолютно не знають про культурні пам’ятки цієї країни. Логіка зрозуміла? Якщо людина має всі можливості отримати знання – слід захопити її тими знаннями, які справжніми знаннями не є, оскільки можуть бути корисними лише у дуже обмеженій сфері. Таким чином інтернет із всесвітньої бібліотеки поступово перетворюється у всесвітній Макдональдс, куди хочеться зайти знову і знову, хоча чудово розумієш, що нічого корисного там не знайдеш. Робіть висновки.

Немає коментарів:

Дописати коментар