9 бер. 2019 р.

Ще три книжки Олеся Бердника

Збірка «Марсіанські зайці».

(за книжкою: Олесь Бердник. Марсіанські зайці. — Київ: Дитвидав, 1962. — 48 с.)

Олесь Бердник. Марсіанські зайці
Міжзоряна Нянька

Ідея твору: робот, який в результаті нещасного випадку з пілотами міжзоряного корабля має доглядати їхніх немовлят.

Враження: нічого фантастичного, крім ідеї, але чудово показано «механістичне» сприйняття людей та їх потреб. Наприклад, вибір імен для дітей. Робот цим не переймається: «Того, що був трохи темніший, назвав Ікс. Того, що світліший, — Ігрек». Крик зголоднілих дітей пояснюється так: «Їхня система потребує енергії. Маленькі люди вимагають живлення». Діти поїли і заснули – робот відзначив для себе: «Їхня система забезпечена енергією. Тепер настав час засвоєння». Читається легко і весело. А ще наприкінці твору «десятки вчених вилетіли швидкісними повітряними лімузинами до Паміру». От така дитяча фантастика.

Марсіанські зайці

Ідея твору: тройко дітей «зайцями» у дистанційно керованому космольоті потрапляють на Марс. Який виявляється придатним для життя і рясно заселеним різноманітною флорою та фауною.

Враження: цікаво, чимось схоже на «Тореадорів з Васюківки» Всеволода Нестайка. Цитат, які б запам’яталися, – немає, хіба що «Я згоден, що це фантастика, як і все, що ще не відкрите наукою! Але всяка логічна фантастика здійснюється».
Шляхи титанів

Олесь Бердник. Шляхи титанів
(за книжкою: Олесь Бердник. Шляхи титанів. — Київ: Радянський письменник, 1959. — 268 с.)
  • Земля — колиска людства. Але не можна завжди жити в колисці… Неможливе сьогодні стане можливим завтра… (К. Е.Ціолковський).

  • Вони зібралися на традиційне свято — вечір Мрії.

  • Бажаю тобі ясності думки і великого знання!..

  • Перед вами – Інститут Воскрешень.

  • Наука розділилася на безкінечну кількість струмків, а логіка кличе до спрощення, до універсальності.

  • Радість безсмертя — в безупинному пізнанні Всесвіту!

  • Так буває завжди — чим прекрасніша мрія, тим гіркіше, болючіше розчарування!

  • Розум… Він руйнує щастя, бо щастя, найвище щастя — тільки в любові!

  • У Великій Хартії Світу один з основних пунктів говорить: «Будь-яке бажання Людини, якщо воно не в протиріччі з Розумом і не принесе шкоди суспільству, священне».

  • Смисл життя людини — в безкінечному розвитку інтелекту! Машини повинні не замінювати розум людини, а допомагати йому!

  • З дна душі підіймається древня каламуть наївної віри в чудеса.

PS. До речі, свого часу на цьому сайті була рубрика "Причепа", в якій розміщував різні помічені неточності чи помилки на рекламних щитах, етикетках чи в газетних оголошеннях. Але для сайту формат виявився не дуже придатним: лише фото і невеликий коментар. Тому від цієї ідеї відмовився (хоча були дуже вдалі знахідки). Зараз повертаюся до неї вже у форматі соціальних мереж. Тому слідкуйте за Фейсбук-сторінкою цього сайту https://www.facebook.com/Скарбниця-266909300135044/?ref=hl, де періодично викладатиму свої нові здибанки.

Немає коментарів:

Дописати коментар