11 лип. 2014 р.

Про факти, ворогів і хворобу

Афоризм:


У телефонній книзі багато фактів, але немає жодної думки. Мортімер Адлер.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Hostis publicusостіс публікус]: ворог держави (людина, якій держава оголошувала війну; її дозволялося вбити безкарно будь-кому).

Значення іншомовного слова:


Базедова хвороба – хвороба, спричинювана підвищеною функцією щитовидної залози. Від прізвища німецького лікаря К. Базедова, який описав її.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: faungg's photo[/caption]

PS.


Поняття, що його зустрічаємо у сьогоднішньому крилатому латинському вислові, більшості з нас відоме з однойменного бойовика 1998 року з Віллом Смітом у головній ролі. Однак насправді акцент у фільмі трохи зміщено. У правничому полі древнього Риму так називалася людина, яку офіційно оголошували у загальнодержавний розшук і знищення. Якщо з першою частиною подібної практики ми зустрічаємося і досі (існує навіть міждержавний і міжнародний розшук), то друга частина подібної традиції виглядає досить сумнівно. Адже цю людину міг (і повинен був) убити будь-хто, перший зустрічний. Ви уявляєте, у яку вбивчу круговерть перетворилася б подібна практика у наш кровожерний вік. Додати ще й розвиток інформаційних технологій, коли за певну суму грошей можна легко запустити дані про нібито оголошену «війну держави» проти певної особи – впевнений, знайшлося б достатньо звихнених осіб, яким навіть такої неперевіреної інформації було б досить, аби розпочати справжнє полювання за невинною людиною. Це ще раз підтверджує наш учорашній висновок, що не все з древніх обов’язково прямо переносити у наше повсякдення.

PPS.


Щоб трохи розрядити напружену атмосферу, зумовлену сьогоднішнім крилатим латинським висловом, вітаю всіх зі Всесвітнім днем шоколаду. Смачного (особливо тим, кому неможна, але дуже хочеться, хоч малесенький кусманчик).

Немає коментарів:

Дописати коментар