24 трав. 2014 р.

Про знання, незворушність та скорочення

Афоризм:


В дійсності людина хоче не знань, а визначеності. Бертран Рассел.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Aequo animo [екво анімо] – букв. «спокійною душею»; тверезо, байдуже. Луцилій. Часто додають слово «ferreерре]»: зі спокійною душею витримувати..

Значення іншомовного слова:


Абревіатура (італ. abbreviature, від лат. abbrevio – скорочую): 1) Складноскорочене слово, утворене з початкових складів або з перших літер слів словосполучення. 2) Знаки скорочення нотного письма.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Dmitriy Kirilin[/caption]

PS.


Чеснота, про яку йдеться у сьогоднішньому крилатому латинському вислові, в усі часи вважалася невід’ємною ознакою філософів. Саме вони, розуміючи усю плинність і непостійність життєвих обставин, вирізнялися спокійним ставленням до життя у всіх його проявах. І так було не лише у древній Греції чи Римі. Практично в усіх куточках планети незворушність – одна з найнеобхідніших умов людини, що прагне духовного вдосконалення (чи то для індуського йога, тибетського ченця або буддиста). Але причини цієї незворушності можуть бути різними. Одні вважають, що усілякі життєві обставини слід приймати стійко (і навіть байдуже), оскільки від людини нічого не залежить, і її життям керують доля, боги чи попередні вчинки. Інші ж віддаються у руки Бога, знаючи, що у своєму милосерді він усе їхнє життя спрямовує на краще. Мені більше імпонує друга точка зору, яка не перетворює людину на певного, керованого кимось (або чимось) робота, а робить його співпрацівником Бога: я роблю те, що вважаю за правильне, але не турбуюся, якщо щось піде не так – це Господь вносить свої корективи, аби в кінцевому підсумку все одно вийшло краще, ніж я планував. У такій співпраці є місце і для моєї свободи, і для Божої волі (яка не зв’язує, але скеровує). Це шлях від бездіяльно-пасивного прагнення нірвани до радісного відчуття спільної з Богом мети і потрібності твоїх зусиль. Мене такий шлях влаштовує (сподіваюся, і Бога теж).

Немає коментарів:

Дописати коментар