15 трав. 2014 р.

Про життя, згоду й калорифер

Афоризм:


Життя легше, ніж ви думаєте; потрібно усього лише прийняти неможливе, обходитися без необхідного і зносити нестерпне. Кетлін Норріс.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Concordia parvae res crescunt, discordia maximae dilabuntur [конкордіа парве рес крескунт, діскордіа максіме ділабунтур]: у згоді й малі держави зростають, у незгоді й великі руйнуються. Міципса.

Значення іншомовного слова:


Калорифер (від лат. calor – тепло і fero – несу): пристрій для нагрівання повітря в системах опалення вентиляції та сушіння.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Dmitriy Kirilin[/caption]

PS.


Згідно записів історика Саллюстія, сьогоднішній крилатий латинський вислів був певним заповітом стародавнього нумідійського царя своїм синам. Заповітом досить мудрим і практично вічним. Адже в усі часи саме внутрішні негаразди руйнували країни частіше, ніж зовнішні вороги (останні, навпаки, іноді своїми зазіханнями сприяли згуртуванню народу). Наш народ також має відповідник цього вислову: дружній череді вовк не страшний. Та чомусь не вчить нас історія, і ми знову і знову втрачаємо єдність сердець (а саме так дослівно можна перекласти перше слово сьогоднішнього вислову), а потім, закономірно – і державу. Я вже наводив вислів Паркінсона, що більшість імперій вигнивають зсередини перед тим, як впасти. Втрачається осердя, що тримає на собі всю державу. Немає злагоди, немає міцного кореня і стовбура – дерево приречене. Воно може швидко «вигнатися» вгору за сприятливих обставин, але перший же вітер якщо не зломить, то добряче покрутить його. Десь чув, що саджанець дуба майже 5 років ніби й не росте, але потім, вирісши, стає незламним. Бо вкоренився, набрався від рідної землі сили гордо протистояти найзапеклішим бурям. І деревина в нього щільна та міцна. От гарний приклад. Будемо міцними і щільними зсередини – жодні зовнішні негаразди нам не зашкодять. Нехай вовк і страшний – але він один. А ми хоч і мирні – але гуртом нездоланні. Залишається так мало: згуртуватися. І щоб ті, хто хоче керувати, першими вийшли назустріч вовкові: хочете бути попереду – будь-ласка, хочете бути на чолі – ми не проти. А сильний лідер, мов потужний магніт ошурки, збере навколо себе людей, перетворивши натовп на гурт і державу на Державу. Єднаймося, браття, багато ж нас є!

PPS.


Сьогодні - Міжнародний день сімей. У зв'язку з сьогоднішнім крилатим латинським виразом й усталеною думкою про сім'ю, як осередок суспільства (певну державу в державі) є про що подумати і над чим попрацювати.

Немає коментарів:

Дописати коментар