12 трав. 2014 р.

Про нещастя, обіцянки і танці

Афоризм:


Нещастя не приходили б до нас так хутко, якби ми самі не проходили половину дороги. Гастон де Леві.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


In aqua scribis [ін аква скрібіс]: писати по воді (про пусті обіцянки та даремну працю).

Значення іншомовного слова:


Сегідилья (ісп. seguidilla, від seguir – супроводжувати): іспанський (андалузький) народний танок у супроводі кастаньєт, гітари та співу.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: World-wide-gifts.com[/caption]

PS.


У нашого народу є трошки інший відповідник сьогоднішнього крилатого латинського вислову: вилами по воді писано. Але зміст і у латинів і в нас однаковий – так говоримо про нетривкі чи ненадійні обіцянки або сподівання. Слід, однак, зазначити, що древні (той же Катулл) говорили так переважно про жіночі обіцянки, до того ж – жінок закоханих. А от у сьогоденні до цього «виловодописання» долучаються й чоловіки. Більшість з яких (щиро скажемо) навіть і вил за життя ніколи в руках не тримали, а деякі – й не бачили. От така «емансипація». Хоча ця здатність і не залежить від віку чи статку людини, однак чомусь особливо чітко виявляється у людей «при владі». Ще якщо й вибори/перевибори наближаються… Тоді вже так ту воду вилами збивають, скільки на ній пишуть, що можна гідроелектростанцію ставити і країну електроенергією гарантовано забезпечити. А минуть вибори – і стихає. Вила складаються до іншої нагоди (чи передаються молодшим колегам для вжитку і навчання), вода заспокоюється, заростає, замулюється і поступово перетворюється в болото. В якому самі знаєте хто водиться. Ще недавно було багато галасу навколо відкритого ефекту «пам’яті води». Цікаво, чи витримала б ця пам’ять усе, чим намагаються завантажити нашу. Від деяких обіцянок напевне б стала якщо не отруйною, то сморідливою. Та нагадаю наостанок ще одне прислів’я: тиха вода греблю рве. До чого тут це? Здогадайтеся.

PS.


Вітаю усіх медичних сестер з професійним міжнародним святом. Зичу терпіння й адекватного пошанування вашої нелегкої, але дуже потрібної праці.

Немає коментарів:

Дописати коментар