26 трав. 2014 р.

Про письменників, владу і сейнер

Афоризм:


Навіть найкращі письменники говорять забагато. Люк де Клап'є де Вовенарг.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


In maxima potentia minima licentia [ін максіма потенціа мініма ліценціа]: в найбільшій владі – найменша свобода (за сильної влади у людей мало свободи).

Значення іншомовного слова:


Сейнер (англ. seiner, від seine – капшуковий невід): невелике морське моторне судно для лову риби капшуковим неводом чи сітками.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Dmitriy Kirilin[/caption]

PS.


Сьогоднішній крилатий латинський вислів слід добряче запам’ятати всім, хто мріє про «сильну руку» у владі. Запам’ятати, до речі, досить просто: слова «максіма» і «мініма» для нас відомі ще зі шкільних часів (згадаймо «максимум», «мінімум», «максимальний», «мінімальний»). Слово «потенціа» теж можна досить легко запам’ятати, якщо провести паралель з розрекламованою чоловічою проблемою. Ну а «ліценціа» пов’язана з відомим нам словом «ліцензія», тобто дозвіл. Частку «ін» ми вже розглядали в одній з попередніх публікацій, тому вона має бути вам уже знайома. Тому перейдемо безпосередньо до змісту. А він досить простий: сильну владу практично неможливо поєднати зі свободою громадян. Адже спочатку владці візьмуть під контроль найважливіші сфери життя (саме для цього їх і «призивають» деякі недалекоглядні люди, сподіваючись на якийсь ефемерний «порядок»), але потім, поступово і невідступно, прагнутимуть до встановлення тотального контролю над усіма сферами життя співгромадян. Слід уже зрозуміти, що влада п’янить дужче за будь-які напої і дурманить більше за будь-який наркотик. І якщо ми хочемо, щоб у нас був «повний порядок», то саме наша воля заважатиме прикликаним нами керівникам найдужче. Адже будь-яка система є стабільною лише до тих пір, доки стабільні й чітко визначені всі її складові. А повністю контрольоване керування такою системою можливе лише за умови встановлення повного контролю над усіма її елементами (тобто, якщо повернутися на рівень держави – нас з вами). Чи хочеться вам цього? Мені – ні.

Немає коментарів:

Дописати коментар