4 черв. 2014 р.

Про свободу, книжки і гроші

Афоризм:


Ті, хто готовий віддати свою свободу, аби придбати недовговічний захист від небезпеки, не заслуговують ні свободи, ні безпеки. Бенджамін Франклін.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Ex umbra in solem [екс умбра ін солем]: з тіні на сонце (про книжку як джерело знань).

Значення іншомовного слова:


Девальвація (від де... і лат. valvo – маю вартість): законодавче зменшення золотого вмісту (вартості) грошової одиниці, зниження курсу паперових грошей щодо золота або іноземної валюти.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Dmitriy Kirilin[/caption]

PS.


Вже не вперше ми зустрічаємося у крилатих латинських висловах з темою книжок, і це вкотре переконує нас у важливості читання. Це розуміли древні, це залишається актуальним і до сьогодні. Стосовно ж сьогоднішнього виразу, де книжка постає для людини певним провідником з тіні невігластва на сонце знань, то хочу відмітити одну особливість, про яку напевне не знали древні, формулюючи цей вислів. Мова не так про необхідність читання для освіченої людини, як про зміст книжок. У сучасному світі ми оточені безліччю джерел інформації, кожне з яких у свій час мало б замінити собою книжку. Але книжка залишається. Як на мене, одна з причин цього – саме позитивізм змісту. Погляньмо на сучасне телебачення – воно майже суціль насичене негативом (від побутових сварок до катаклізмів і воєн). Інтернет у цьому розумінні може запропонувати ще «концентрованішу» суміш, яку не кожна психіка витримає. Можна викинути телевізор і використовувати комп’ютер лише як друкарську машинку – і автоматично позбавитися, разом з усіляким інформаційним брудом, і справді цінної інформації, яка вряди-годи там трапляється. Інший вихід – встановити дозоване споживання: телебачення й інтернет – переважно для відслідковування поточних новин, а для розвитку розуму й інтелектуальної насолоди – книжки. Спочатку буде трохи незвично, бракуватиме звичного (точніше – нав’язаного) екшену й динаміки, але ж і вихід з тіні на сонце теж не дуже комфортний. Однак виходити треба, інакше є небезпека повної атрофії очних м’язів (а у випадку з книжками і телебаченням - мозку).

Немає коментарів:

Дописати коментар