5 черв. 2014 р.

Про Бога, дрібниці та шапки

Афоризм:


До Бога приходять не екскурсії з гідом, а самотні мандрівники. Володимир Набоков.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


De lana caprina [де лана капріна] – букв. «за козячу вовну»; через дрібницю сперечатися. Горацій.

Значення іншомовного слова:


Камилавка (грец. καμηλαΰκα, від κάμηλος – верблюд): 1) У православних ченців і священиків висока шапка, яку дають за особливі заслуги. 2) У країнах Близького Сходу – шапка з верблюжої вовни.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Dmitriy Kirilin[/caption]

PS.


Пусті суперечки, про які згадує сьогоднішній крилатий латинський вислів, в усі часи були ознакою людей недалеких. І не лише тому, що з викривали усі найгірші риси людини, яка в запалі дискусії «ледь не зі зброєю в руках» (як про це пише Горацій у своїх «Посланнях», звідки взято сьогоднішній вираз) готова відстоювати те, що не варте навіть затрачених на суперечку зусиль, але й тому, що за такими дрібницями ми часто втрачаємо загальну картину. Зосереджуючись на не дуже важливих речах, ми витрачаємо ту енергію і натхнення, які б мали бути спрямовані на вирішення кардинальних проблем і завдань нашого існування. Постійна побутово-офісна суєтність затуляє перед нами бачення перспектив нашого земного (а в загальному – і вічного життя). Недаремно більшість книжок з самоорганізації (чи, на англійський копил, тайм-менеджменту), наголошують на тому, що починати слід з визначення головних (життєвих) цілей, а вже потім, поступово знижуючись на рівень року/місяця/тижня/дня, встановлювати дрібніші цілі. Маючи такий загальний план, ви будете убезпеченні від звичної (на жаль) ситуації, коли результатом тривалої роботи є лише даремно витрачений час і нікому не потрібний результат. Якщо ви зараз перебуваєте в такій ситуації (або відчуваєте її наближення) – зупиніться, підніміться «над проблемою» і з висоти життєвих цілей проаналізуйте її. Можливо, ваша затятість у якомусь питанні нічого не вирішить, і витрачати свою психічну енергію абсолютно не варто. Робіть так кожного разу, коли відчуваєте «загон» - і ситуація обов’язково нормалізується.

PPS.


До речі, сьогодні - Міжнародний день довкілля. Жоден з нас не в змозі прожити в абсолютній ізоляції від навколишнього світу, тому це наше загальне свято (і наша загальна відповідальність).

Немає коментарів:

Дописати коментар