23 черв. 2014 р.

Про вади, здібності й утримання

Афоризм:


Вади, які ми висміюємо в інших, сміються над нами в нас самих. Чарльз Браун.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Ars perficit naturam [арс перфіціт натурам]: мистецтво вдосконалює природу (природні здібності можна розвинути відповідними заняттями).

Значення іншомовного слова:


Абстиненція (лат. abstinentia, від abstineo – утримуюсь): 1) Цілковите утримання від вживання спиртних напоїв. 2) Статеве утримання. 3) Особливий психічний і фізичний стан, що виникає у наркоманів після припинення вживання наркотиків.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: cwirtanen[/caption]

PS.


Спочатку про те, як запам’ятати сьогоднішній крилатий латинських вислів. Почнемо з кінця, оскільки слово «натурам» близьке до звичних нам «натура», «натуральний», «натураліст». Слово «перфіціт» можна запам’ятати, якщо згадати однокорінні «перфект», «перфектний» (вітання всім, хто хоч раз починав вчити якусь з індоєвропейських мов) та «перфекціонізм» (до речі, цим словом позначають досить негативну рису характеру, що виявляється у бажанні зробити все досконало і закінчується або взагалі незробленою роботою, або нервовим виснаженням). Залишилося вивчити лише «арс», однак це зробити досить просто, якщо згадати, що деякі з назв, пов’язаних з мистецтвом, починаються з «арт-»: «атр-кафе», «арт-агенція», «арт-директор». Що ж стосується безпосередньо змісту виразу, то він досить простий: хочеш стати досконалим – вдосконалюйся. Висновок особливо втішний для тих, хто не відчуває у собі великих талантів: не слід опускати рук і зневірюватися. Навіть найменша практика наближає вас до взірців мистецтва. Ніхто не гарантує, що ви досягнете неймовірних висот в обраній галузі, але ви безперечно матимете рівень, вищий за оточення. А головне – знатимете, що ви зробили певні зусилля для своєї мрії. Нещодавно вичитав, що явище інерції, виявляється, існує не лише у фізичному світі, але й у психологічному. Тож крок за кроком прямуючи до мети, ви з часом помітите, що робити це все простіше і простіше. Та й рівень умінь і навичок щораз вищий. Тоді й згадаєте, що древні таки були праві, кажучи «ars perficit naturam».

PS.


Вітаю усіх з Міжнародним Олімпійським днем. Чим не привід відірватися від того, у що ви зараз дивитеся, і не приділити кілька хвилин фізкультурі. Хто зна, чи не буде це отим згадуваним у сьогоднішній публікації першим кроком до олімпійського п'єдесталу.

Немає коментарів:

Дописати коментар