20 черв. 2014 р.

Про слова, зброю і музику

Афоризм:


Половина наших неприємностей викликана тим, що ми занадто швидко вимовляємо слово "так" і недостатньо швидко — слово "ні". Генрі Шоу.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Inter arma tacent musae [інтер арма тацент музе]: коли звучить зброя (букв. – серед зброї], музи (тобто мистецтво і науки) мовчать. Подібним за змістом є і вираз «Inter arma silent musae [інтер арма сілент музе]».

Значення іншомовного слова:


Секстет (нім. Sextett, від лат. sextus – шостий): 1) Ансамбль з шести виконавців. 2) Музичний твір для шести інструментів або голосів.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: norman.lochhead@yahoo.co.uk[/caption]

PS.


Сьогоднішній крилатий латинських вислів складено за прикладом відомого вислову Ціцерона «Серед зброї закони мовчать». Запам’ятати його досить легко: «інтер» (всередину) зустрічаємо у відомих словах «інтернат», «інтернатура», «інтервенція»; «арма» близьке до нашого слова «армія», зі словом «музе» також проблем виникнути не повинно – ми знаємо слово «муза». Тобто вивчити потрібно лише одне слово – і ви знаєте новий латинських вислів.

Стосовно змісту – древні мали на увазі, що військовий час не дуже сприятливий для розвитку мистецтва і науки. Не секрет, що як у ті часи (Вергілій, Горацій, Овідій), так і у пізніші періоди розквіт різних видів мистецтв припадав саме на мирні періоди часу. Хоча й тут не без винятків. Військовий час дає суттєвий поштовх для тих галузей, що покликані забезпечити матеріальну і моральну перевагу над супротивником. Якщо це науки – то переважно оборонно-наступального, практичного спрямування. Якщо мистецтва – то патріотично-піднесеного. Поставлені у надзвичайні умови воєнного часу, люди робити геніальні наукові відкриття і створювати справжні шедеври, здатні набагато випередити свій час і залишатися актуальними ще довго по закінченні війни, що призвела до їх появи.

Але таке становище, якщо воно триває досить довго, здатне призвести до певного «перекосу» в пріоритетах держави, яка забезпечуватиме розвиток наук і різних видів мистецтва лише з раціоналістично-практичних позицій. Рано чи пізно теоретичний потенціал вичерпається, а вчені, залишені без підтримки і зацікавленості держави, без бази фундаментальних наук неспроможні будуть ефективно продукувати практичні знання. Тому слід віддати шану геніальним винаходам і мистецьким шедеврам військового часу, аж ніяк не ідеалізуючи війну як основну причину їх появи. Адже вона забирає величезну кількість людських життів – і хто знає, чи не було серед загиблих майбутніх геніальних науковців і митців, що спроможні були б змінити весь хід людської історії, зробивши так, аби брязкіт зброї ніколи не заважав музам.

PPS.


Сьогодні – Всесвітній день захисту слонів у зоопарках. Якщо буде можливість – відвідайте найближчий зоопарк і поцікавтеся, чи не можна якимось чином полегшити життя цих величних тварин.

Немає коментарів:

Дописати коментар