27 черв. 2014 р.

Про мислення, історію та екскаватор

Афоризм:


У системі його мислення система виразно переважала над мисленням. Габріель Лауб.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Historia est magistra vitae [гісторіа ест магістра віте]: історія – вчителька життя. Часто перефразовують на «Philosophia est magistra vitae [філософія ест магістра віте]»: філософія – вчителька життя.

Значення іншомовного слова:


Багер (нім. Bagger, від голл. bagger – бруд, мул): екскаватор для видобування торфу з болота.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: s.lavr[/caption]

PS.


Сьогоднішній крилатий латинський вислів – скорочений варіант похвали історії, яку зустрічаємо у творі Цицерона «Про оратора»: «Історія – свідок часів, світло істини, життя пам’яті, вчителька життя, вісниця старовини». Вивчити його досить просто: «гісторія» - це ж майже наша «історія», слово «магістра» теж не чуже, оскільки все більше говоримо про «магістрів» і «магістратуру». Зі словом «віте» вже зустрічалися, коли говорили про «воду життя». Звичне для західноєвропейських мов «ест» («є») за правилами нашого мовлення вилучаємо – і маємо у пам’яті ще один влучний і мудрий вислів. Щодо його мудрості, напевне, ніхто сперечатися не буде: ми всі вчимося переважно на своїх помилках (і тоді нам треба знати власну історію) або, значно рідше, - на чужих (а тут вже не обійтися без знання їх історії). Але і в першому, і в другому випадку історія виступає основним елементом накопичення знань: знаючи, що було «колись» (і до чого це призвело), можемо впевненіше планувати свою діяльність «тепер» і прогнозувати її наслідки в майбутньому. Історично, спочатку люди шукали прямих паралелей своїх проблем і їх вирішення попередниками, однак такий цілковитий збіг буває досить рідко. Тому почали виділяти і формулювати певні правила, що давали змогу вирішити ту чи іншу проблему в минулому і знадобилися б у майбутньому. Чим абстрактнішою («очищенішою») була така паралель, тим більшій кількості проблемних ситуацій вона могла зарадити. Але ж абстрактні ідеї – це вже більше сфера філософії, а не історії. Тож не дивно, що вже з давніх часів паралельно з висловом «історія – вчителька життя» почав поширюватися інший сьогоднішній крилатий латинський вислів, де слово «історія» було замінено на «філософія». Чому так трапилося – ми вже розглянули. Захочете перевірити цю теорію – почитайте того ж Плутарха з його «Порівняльними життєписами»: там не лише звична нам «чиста» історія у вигляді констатації фактів і подій, але й досить глибокі морально-філософські міркування. І якщо, закінчивши читати цю книжку (чи подібні до неї історичні твори), ви не матимете хоч трохи більш філософського ставлення до своїх сучасних проблем – що ж, напевне я помилися у сьогоднішньому тлумаченні мудрості древніх. Сподіваюся, вони мені пробачать.

PPS.


Сьогодні – Всесвітній день рибальства. В першу чергу мається на увазі промислове рибальство, однак хіба це вагома причина не відсвяткувати цей день і тим, хто просто любить порибалити.

Немає коментарів:

Дописати коментар