16 черв. 2014 р.

Про філософію, надію та нісенітницю

Афоризм:


У наш час існують професори філософії, але не філософи. Генрі Торо.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Anceps remedium melius est, quam nullum [анцепс ремедіум меліус ест, квам нуллум]: сумнівні ліки краще за ніякі (у критичній ситуації слід використовувати будь-який засіб, що дає надію).

Значення іншомовного слова:


Абракадабра (лат. abracadabra – заклинання, від грец. Αβραξος – назва божества і давньоєвр. дабар – слово): незрозумілий набір слів, безглуздя, нісенітниця.


Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: alaingogo[/caption]

PS.


Сьогоднішній крилатий латинських вислів приписують відомому давньоримському теоретику і практику медицини Корнелію Цельсу (прохання не плутати з середньовічним медиком Парацельсом та шведським астрономом Андерсом Цельсієм, на честь якого названо звичну нам температурну шкалу). Сам Корнелій Цельс був досить цікавою людиною, запровадивши у медицину термін «делірій» (з яким ми зустрічалися, говорячи про білу гарячку) та описавши спосіб проведення пластичних операцій. Не менш цікавим є і його сьогоднішній вислів. Часто ми намагаємося для себе вирішити – ризикнути, спробувавши, чи залишитися бездіяльними. Цельс стверджує, що в медицині за найменшої надії слід ризикувати, якщо ситуація складається критично, використовуючи для цього навіть не дуже перевірені засоби. Я аж ніяк не закликаю всіх медичних працівників полишити навчання і зануритися в інтуїтивно-експериментальну медицину. Напевне, і Цельс не це мав на увазі (сам будучи дуже освіченою людиною свого часу, написавши 20 книг з філософії, сільського господарства і військової справи). Вважаю, що він закликав медиків ризикувати у критичних ситуаціях, оскільки розумів обмеженість тогочасних медичних знань. Та й зараз, хоча медична наука сягнула фантастичних величин, однозначності в ній набагато менше, ніж здається пересічним пацієнтам. Якщо не брати до уваги хірургічні втручання, медицина все ще не спроможна дати 100 %-ї гарантії щодо перебігу того чи іншого процесу лікування: занадто вже унікальний людський організм у всій його різноманітності. От в таких ситуаціях, коли, здається, жоден засіб не спрацьовує, Цельс і закликає ризикнути. Але, щоб цей ризик був виправданим, як у Цельса, і знання потрібно мати, як у нього. Тому не забуваймо про інтуїцію в критичних ситуаціях (і мова не лише про медицину, адже ми вже не раз переконувалися, що вислови древніх – універсальні), але не відкидаймо й знань. І це поєднання «знаю» і «відчуваю», підсилене надією, спроможне принести справді неочікувані (але такі бажані) плоди.

Немає коментарів:

Дописати коментар