24 квіт. 2014 р.

Про здоров’я, адвокатів і крокодилів

Афоризм:


Єдиний спосіб зберегти здоров'я – їсти те, що не любиш, пити те, що не подобається, та робити те, чого не хочеться робити. Марк Твен.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Advocatus diaboli [адвокатус діаболі] – букв. «адвокат диявола»; завзятий обвинувач.

Значення іншомовного слова:


Кайман (ісп. caiman, з карибської) – рід плазунів ряду крокодилів. Поширені в річках і болотах Центральної і Південної Америки. М’ясо деяких кайманів вживають в їжу.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Sergei Golyshev[/caption]

PS.


Сьогоднішній крилатий латинський вислів досить легкий для запам’ятовування. Перше слово – всім відомий «адвокат» з латинським закінченням, друге – не менш відоме (і в останній час, на жаль, занадто популяризоване) назвисько ватажка нечистої сили, з теж відомим чергуванням у деяких словах іншомовного походження літер «б» і «в». Значення ж цього вислову набагато цікавіше. Виявляється, незважаючи на «страшну» назву, спочатку людина з такою «професією» брала участь у процесі канонізації святих. Вона мала нагадувати комісії з канонізації про всі гріхи і провини «претендента», аби не допустити занадто емоційного підходу до справи. Це чимось нагадує участь кожної людини після смерті, яку, згідно православного світогляду, будуть обвинувачувати біси різних рангів у всіх скоєних за життя гріхах. На жаль, на відміну від процесу канонізації, який завжди закінчувався виправдальним вироком, не всі з нас можуть бути упевненні у такому ж присуді щодо їх життя. Добре, що на цьому шляху в нас буде й справжній адвокат – наш Ангел, який кожну нашу добру справу намагатиметься протиставити закидам нечистих духів. Сподіваймося, що шальки терезів, зусиллями Ангела-охоронця та милосердям Божим, все ж таки схиляться у сприятливий для нас бік. Чого всім вам бажаю і для себе сподіваюся (але не забуваймо, що саме від нас залежить, чи буде взагалі що покласти на ці шальки: якщо справ – нуль, то будь-яке намагання їх примножити все одно даватиме в результаті нуль).

PPS.


Сьогодні – Всесвітній день солідарності молоді. У світлі сьогоднішньої теми бажаю, аби молодь не втрачала часу даремно і солідаризувалася навколо «правильних» орієнтирів.

Немає коментарів:

Дописати коментар