4 квіт. 2014 р.

Про докази, справедливість і біатлон

Афоризм:


Хто забагато доводить – нічого не доводить. Оноре де Бальзак.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Cedit viribus aequum едіт вірібус еквум]: справедливість поступається силі.

Значення іншомовного слова:


Біатлон (від бі... та грец. άθλον – змагання, боротьба): спортивне зимове змагання з двоборства – лижних перегонів, поєднаних зі стрільбою з гвинтівки.

Краса природи:

Автор фотографії: Rodrigo_Soldon

PS.


І знову, читаючи сьогоднішній крилатий латинський вислів, мушу констатувати: «На жаль». Так було тоді, у час формулювання, так залишилося і дотепер. Як після цього не повірити в уявлення древніх про золоті минулі часи. Вони казали, що «от колись були часи», і відтоді стає все гірше. Дивлячись у сьогодення – знаходиш усе більше підтверджень і все більше переконуєшся у правдивості цих тверджень. Чому так? Адже людина усе дужче підкорює природу і довкілля, знаходить усе більше засобів для свого розвитку і утвердження – а несправедливість не поступається. Навпаки, в останні часи бачимо усе більше прикладів, коли й справді сила перемагала справедливість. І не тільки у світовому масштабі, але й у межах окремої країни і навіть сім’ї. Ще Корчак у свій час зазначав, що на будь-яку дитячу аргументацію дорослий завжди може відповісти силою, і з дитячих років ми таким чином утверджуємо в дітях переконання, що слабкість – це погано. Виходить, знову слід починати з себе? Чи не тому й древні, намагаючись виправити свій далеко не ідеальний (як нам іноді може здаватися) світ, теж прийшли до того ж висновку – почни з пізнання себе. Виправиш себе, упокориш свої сили і підкориш їх справедливості – можливо, Золотий вік і повернеться. А як і не повернеться – все одно жити у такому суспільстві буде набагато приємніше (і безпечніше).

PPS.


Вітаю усіх з Міжнародним днем Інтернету. Саме він зараз усе більше стає тією силою, яка може допомогти відвойовувати і захищати справедливість.

Немає коментарів:

Дописати коментар