2 квіт. 2014 р.

Про геніїв, натовп та екцикліку

Афоризм:


У практичному житті від генія користі не більше, ніж від телескопу в театрі. Артур Шопенгауер.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Odi profanum vulgus et arceo [оді профанум вульгус ет арцео]: зневажаю натовп невігласів і проганяю його геть.

Значення іншомовного слова:


Енцикліка (лат. encyclicus, від грец. εγκύκλιος – круговий, загальний): письмове звернення Папи Римського до всіх католиків або до віруючих якоїсь однієї країни (чи групи країн) з релігійними або політичними настановами.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Rodrigo_Soldon[/caption]

PS.


Сьогоднішній крилатий латинський вислів здається дещо різкуватим у нашому наскрізь толерантному й демократичному світі. Однак у деякі моменти життя і справді слід відігнати від себе натовп «профанів» (пізнаєте корені цього слова у латинській мові?) з їх вульгарним (також латинсько-похідне слово) мисленням і ставленням до речей. Іноді є потреба піднестися над загальним рівнем, щоб зазирнути трохи далі за горизонт звичайних подій і зрозуміти, а куди ж все таки рухається цей світ (і ми з ним заразом). У цьому випадку бажання «не виділятися» може стати лише на перешкоді. Буває і ще гірше – ви прагнете бути вище натовпу, а він вас за це зневажає і намагається «опустити» до свого рівня. Станете, як усі – будете своїм, ні – готуйтеся до ворожнечі. А воювати з натовпом – справа, що вимагає безлічі сил і терпіння. Тому й мусять ті, що відчувають у собі потенціал стати вище загально-знеособленого рівня, або тікати від натовпу, або проганяти його (як у сьогоднішньому вислові). Ще гірша ситуація – залишитися у натовпі, відчуваючи свою «іншість». Тут і до психічних захворювань недалеко. Чи не тому дехто з геніальних зловживав алкогольним і наркотичним дурманом, аби не відчувати постійної туги за мріями, недосяжними натовпу?

PРS.


До речі, вітаю всіх з Міжнародним днем дитячої книги. Гарний привід купити своїй (сусідській, знайомій і навіть незнайомій) дитині гарну книжку. Вважайте це своїм маленьким внеском у боротьбу з загальним невіглаством.

Немає коментарів:

Дописати коментар