15 квіт. 2014 р.

Про телебачення, владу і лікаря

Афоризм:


Здебільшого сучасне телебачення — це кольорова сірість. Олег Кузнєцов.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Longae regum manus онге герум манус]: у царів довгі руки.

Значення іншомовного слова:


Прозектор (від лат. prosector – розтинаючий): 1) Лікар-патологоанатом, який проводить розтин трупів з метою вивчення причин смерті, будови органів тощо. 2) Лікар, що очолює прозектуру.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: akk_rus[/caption]

PS.


Сьогоднішній крилатий латинський вислів, хоча й повинен був би мати позитивне значення (запевняючи, що влада керівників держави поширюється на усі її околиці) ще від часів створення має переважно негативне забарвлення. І не тому, що люди не хочуть влади – більшість уже цілковито усвідомила необхідність певного керівництва і всі вади анархії. Ні, людям не подобаються довгі руки влади, оскільки вони переважно не дуже «чисті». Зазвичай рука влади – це не долоня з подарунком і навіть не жест дружби, а стиснений кулак для покарання чи хижі пазурі, що прагнуть схопити за горлянку. Це руки, що хочуть більше загребти до себе, ніж дати. У цьому випадку їх довжина практично не має меж. Такою ж всеосяжною є і каральна функція. Але що дивно: там, де влада була ніби й всеосяжною, периферія все одно з часом набувала самостійності у керуванні, а там, ще віддаленим від центра частинам держави надавали хоча б мінімальне право на самоврядування – держава тільки зміцнювалася. Є над чим поміркувати…

Стосовно того, як запам’ятати вираз: буквально це «довгі царські руки»: «лонге» можемо побачити в корені слова «пролонгація» - подовження (не впевнений, чи напій «Лонгер» з цієї ж серії, але дуже може бути), «манус» зустрічаємо у слові «манускрипт» - «написане рукою», ну а «регум» слід буде просто запам’ятати (як підказка, цар латиною - «рекс»). Тренуйте пам’ять і поповнюйте багаж знань.

PPS.


Вітаю усіх з Міжнародним днем культури. Можливо, це єдиний прийнятний засіб будь-якої влади для об'єднання людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар