19 жовт. 2014 р.

Митрополит Сурожський Антоній. Вчіться молитися (ч. 3)

Митрополит Сурожський Антоній. Вчіться молитися
Продовжуємо (див. частина 1, частина 2) читати молитовний самовчитель (Митрополит Антоний Сурожский. Учитесь молиться. - М.: Фонд "Духовное наследие митрополита Антония Сурожского", 2012 – 96 с.). Починаючи з сьогоднішніх виписок, автор все більше переходить у практичну площину, даючи конкретні рекомендації щодо способу молитви і, головне, часу для неї. Останнє особливо важливо, оскільки більшість сучасних людей живе у постійному часовому напруженні. За дивним збігом обставин (у який я вже дуже давно не вірю), на цю книжку я натрапив саме тоді, коли шукав інформацію з… самоорганізації та тайм-менеджменту. І був певною мірою вражений чіткістю та логічністю рекомендацій: автор закликає зупинитися у нашій щоденній метушні, заспокоїтися і зрозуміти, що не ми біжимо за часом, а сам час, незворотньо і з постійною швидкістю, проходить крізь нас. Тому немає жодної потреби його прискорювати, слід просто бути готовим до подій, які надходять. Спробував так ставитися до життя – справді воно стало значно спокійнішим і менш суєтним. Тож читайте і ви, запам’ятовуйте і використовуйте:
  • Коли в молитві ми просимо Бога дати нам силу зробити щось в Його ім'я, це не означає, що ми просимо Його зробити це замість нас.
  • В якийсь момент ми повинні самі взяти свій хрест і його нести.
  • Коли ми про щось просимо у молитві, це означає, що ми і самі беремося за справу зі всією силою, всім розумом і всім натхненням, які здатні вкласти в свою дію, з усім мужністю і всією енергією, які у нас є.
  • Який сенс розповідати Богові про наші негаразди, а коли Він дає нам сили для боротьби - сидіти і чекати, поки Він Сам все зробить за нас?
  • У слів молитви є те властивість, що вони завжди зобов'язують.
  • Неможливо йти вглиб [себе], коли весь повністю знаходишся зовні.
  • Знайдіть час побути наодинці з собою.
  • Якщо нам нудно всього лише після десяти хвилин наодинці з собою, то не дивно, що іншим теж стає нудно з нами!
  • Дуже рідко ми живемо зсередини назовні; ми, як правило, відгукуємося на стимул, на спонукання ззовні. Інакше кажучи, ми живемо відображеним життям, реагуємо.
  • Святитель Феофан Затворник: "Більшість людей подібні деревній стружці, згорнутій кільцем навколо власної порожнечі".
  • З всеохоплюючою, досконалою надією завжди пов'язана певна міра відчаю.
  • Дуже часто, молячись, ми не знаходимо у собі достатньо напруги, достатньо переконання, достатньо віри, тому що і відчай наше недостатньо глибокий.
  • Ми хочемо дістати Бога, Його присутність, на додаток до безлічі інших речей; ми хочемо Його допомоги і одночасно намагаємося отримати допомогу звідки тільки можемо; ми залишаємо Бога «про запас», як останній засіб.
  • Прокинувшись вранці, насамперед подякуй за це Богові. Потім проси Бога благословити цей день, щоб все в цьому дні Він Сам благословив і направив.
  • Входь у новий день як особистий Божий посланник; кого не зустрінеш - зустрічай його так, як би його зустрічав Бог.
  • Кожна людина, яку ти зустрінеш, кожна обставина - тобі від Бога подарунок.
  • Треба зустрічати все з готовністю, що статися може що завгодно, приємне чи неприємне.
  • Неможливо, якщо ти не молився ніколи в житті, відразу почати з вісімнадцяти годин безперервного діалогу з Богом і молитви, одночасно роблячи свою справу. Але можна виділити один або два періоди і вкласти в них всю свою енергію.
  • Є гріх, який святі отці називають духовної жадібністю: ми хочемо все більше і більше Бога, коли нам потрібна дієта; отримав трошки - і поки досить.
  • Я не буду давати рецептів, як викроювати час; скажу тільки, що якщо постаратися і витрачати його менше, то його буде більше.
  • Ми щось робимо єдино тому що починаємо боятися порожнечі, починаємо боятися залишитися наодинці з собою.
  • Немає жодної потреби бігти за часом, щоб його наздогнати; він не тікає від нас, воно тече до нас.
  • Можна бути абсолютно стійким і все ж рухатися в часі, тому що він сам рухається.
  • Ми поспішаємо - але від того ми швидше не рухаємося.
  • Зазвичай ми думаємо чи ведемо себе так, ніби теперішнє - це уявна, невловима грань між минулим і майбутнім, і ми перекочуємося з минулого в майбутнє, весь час перетинаючи цю грань.
  • Нам потрібно вправлятися у тому, аби зупиняти час, стояти в сьогоденні, в тому "тепер", яке є справжнім і яке теж є миттю перетину вічності з часом. Ось перше, в чому можна вправлятися: ви сідайте і кажіть: "Я сиджу, я не роблю нічого, я не буду нічого робити протягом п'яти хвилин" - і потім розслабтеся.
PS.  Продовження читайте наступної суботи.

Немає коментарів:

Дописати коментар