18 жовт. 2014 р.

Митрополит Сурожський Антоній. Вчіться молитися (ч. 2)

Митрополит Сурожський Антоній. Вчіться молитися
Сьогодні продовжимо вчитися спілкуванню з Богом за напоумленням гарної книжки (Митрополит Антоний Сурожский. Учитесь молиться. - М.: Фонд "Духовное наследие митрополита Антония Сурожского", 2012 – 96 с.). Якщо перша частина наших публікацій була присвячена власне необхідності усвідомити себе поза Богом (як необхідної умови звернення до нього), то сьогоднішня приводить нас безпосередньо до ходу молитви.
А також до її наслідків. Кількаразово у сьогоднішніх виписках зустрічатиметься твердженням, що молитва повинна виходити з нашого життя, а життя має бути продовженням наших молитов. Що молитва має бути усвідомленою, осмисленою і уважною, а головне – відповідальною. Митрополит Антоній абсолютно чітко вказує: молитва має бути проханням до Бога про допомогу з долученням усіх наших сил, а не бажання перекласти усі свої проблеми на Бога, чекаючи, що Він усе зробить за нас. А врешті, читайте самі:
  • Неможливо жити молитовним життям, неможливо рухатися вперед, до Бога, якщо ми не вільні від володіння.
  • Один з православних письменників IX століття: «Гріхи плоті – це гріхи, які дух здійснює проти плоті».
  • Ми повинні навчитися володіти своєю уявою.
  • У кожної з наших природних схильностей є заражений злом двійник.
  • Якщо не сказали "ні" вчасно - не минути боротьби.
  • Тим образом Бога, який ми собі уявили, ми підмінили Особу, до Якої звертаємося з молитвою.
  • Тільки якщо ми стоїмо абсолютно розкритими до невідомого, це невідоме, Цей Невідомий зможе відкритися нам, як Сам захоче, - нам, таким, які ми є сьогодні.
  • Якщо ми не можемо знайти Царства Божого всередині себе, якщо ми не можемо зустріти Бога всередині, у своїх глибинах, то дуже малоймовірно, щоб ми Його зустріли десь поза себе.
  • Один московський священик зауважив Гагаріну після його повернення з космосу і знаменитої заяви про те, що «Бога в небесах він не зустрів», що "якщо Ви не зустріли Його на землі, Ви ніколи не побачите Його на небесах".
  • Святий Іоанн Златоуст: "Знайди двері свого серця, і ти побачиш, що це двері в Царство Боже".
  • Дуже часто ми в молитві неуважні, наше серце не в ній, і те життя, якій ми живемо, не служить молитві опорою.
  • Яку б молитву ви не вибрали, вона повинна бути для вас осмисленою і не викликати у вас незручності.
  • Одна з небезпек в молитві – намагатися знайти слова, які були б "на рівні Бога".
  • Бог, ближче до нас, ніж ми це усвідомлюємо.
  • Якщо ви не можете бути уважні до слів, які промовляєте, чому Бог повинен бути до них уважним?
  • Феофан Затворник: “Усвідомлення присутності Божої повинно бути у нас таким же ясним, як зубний біль".
  • У молитві дуже легко розсіятися і з тверезості зісковзнути в мрії.
  • Якщо хочете дізнатися, як подружитися з Богом, повчіться у лисички з книги А. де Сент-Екзюпері "Маленький Принц", як подружитися з кимсь, хто дуже чутливий, дуже вразливий і дуже сором'язливий.
  • Якщо ваше життя не прямує в тому ж напрямку, що і ваша молитва, вона не піднесеться до Бога.
  • Починаючи молитовне життя, багато хто думає, ніби вони недостатньо правдиві, якщо не переживають з усією силою слова і фрази, які вимовляють - і це невірно.
  • Якщо у ранкових молитвах ви виголосили ту чи іншу фразу, то протягом дня ви повинні цю фразу виправдати життям.
  • Потрібно взяти за правило, раз виявивши фразу, яка вражає вас своїм змістом - при читанні чи Євангелія, Нового чи Старого Завіту взагалі, серед богослужбових текстів - постаратися виконувати її протягом дня неухильно, як можна довше.
  • Якщо ви зможете триматися однієї фрази з однієї молитви протягом години неухильно, то це вже велика удача - але зробіть це! (якщо ви будете силкуватися виконувати одну фразу, радикальну і важку, то закінчиться тим, що ви просто скажете: "Більше не можу..." і кинете все це заняття. Але якщо ви скажете: "Ось, у мене три або чотири фрази, молитовні формули на цей день, і я постараюся жити однією з них з моменту, коли вранці вимовлю її, до десяти годин ранку, потім перейду до наступного, потім до наступної" – тоді здужаєте).
  • Якщо слова, які ми вживаємо, не набувають реальності в тому, як ми живемо, вони залишаться безглуздими і не приведуть ні до чого.
  • Абсолютно безглуздо просити Бога про щось, на що ми не готові самі.
  • Коли ми говоримо: "Господи, визволи мене від тої чи іншої спокуси", і одночасно шукаємо, якими хитрощами нам до цієї спокуси дістатися, розраховуючи, що тепер Бог насторожі і силою витягне нас з нього, то у нас мало шансів на успіх.
  • Бог дає силу, але скористатися нею повинні ми самі.
PS. Продовження читайте вже завтра.

Немає коментарів:

Дописати коментар