20 жовт. 2014 р.

Про ворогів, руку і серпантин

Афоризм:


Не нехтуй ворогами: вони першими помічають твої помилки. Антисфен Афінський.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Manu militariану мілітарі] – букв. «військовою рукою», примусово. Схожий вислів – «manu propriaану пропріа]» – власноруч.

Значення іншомовного слова:


Серпантин (франц. serpentin, від serpent – змія): клубочки довгих вузьких різнокольорових паперових стрічок, що використовуються на маскарадах чи карнавалах.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Rodney Topor[/caption]

PS.


Говорячи про свята сьогоднішнього дня, не можу оминути увагою 1953 рік. Саме тоді у США вперше побачила світ антиутопія Рея Бредбері «451 градус за Фаренгейтом». Разом з «1984» Орвелла цей твір належить до найвідоміших світових антиутопій. Але, на відміну від орвеллівської книжки, ця залишає в душі й на серці не темну муть і смуток, а світлі промінчики оптимізму. Якщо у «1984» головному героєві хоч і вдається зрозуміти антигуманність існуючого ладу і спробувати (на жаль, невдало) вирватися з нього, у Бредбері героєві разом з друзями вдається протистояти системі. Навіть якщо це протистояння суто внутрішнє, через вивчення і поширення літератури, з якою боровся існуючий режим. Орвелл закінчує песимістично і навіть самовбивчо, Бредбері ж – оптимістично й обнадійливо. До речі, мало хто знає, що в назві книжки прихована помилка. Оскільки через весь роман проходить ідея спалювання книжок, Бредбері захотів винести у назву температуру, за якої спалахує папір. Однак знайомий пожежник, з яким він консультувався, неправильно вжив розмірність – насправді папір горить за температури 451 °С (шкала Цельсія). Доки встигли з’ясувати – роман вже набув популярності й назву вирішили не змінювати. Раніше це призводило до грубих помилок, коли на сайтах часто можна було зустріти хибне твердження про температуру спалаху паперу. Зараз це трапляється вже рідше, однак не тому, що всі знають про цю помилку, а тому, що мало хто прочитав вказану книжку. Будьте інакшим, прочитайте її.

Немає коментарів:

Дописати коментар