27 бер. 2014 р.

Про винаходи, гнів і вітрильника

Афоризм:


Два найбільших винаходи в історії: книгодрукування, що посадило нас за книги, і телебачення, що відірвало нас від них. Жорж Елгозі.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Ira facit poetam [іра фаціт поетам]: гнів народжує поета (іноді, навіть не маючи великого дару, пишуть гарний твір за рахунок емоцій).

Значення іншомовного слова:


Каравела (італ. caravella, icп. carabela): за середньовіччя три- або чотирищоглове морське вітрильне судно з складною системою вітрил.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Rodrigo_Soldon[/caption]

PS.


Ми занадто часто діємо під впливом негативних емоцій. Зазвичай і наслідки цього теж негативні. Але сьогоднішній крилатий латинський вислів стверджує, що навіть таку не дуже позитивну емоцію, як гнів, можна використати з користю. Та й у слов’янських мовах є такий вислів, як «праведний гнів». Отже, емоція сама по собі не винна, ми самі надаємо їй «забарвлення». Навіть святі Отці православ’я, йдучи за порадою апостола Павла «бути в мирі й злагоді з усіма людьми (Рим.12:18), все ж не відкидають цієї емоції. Навпаки, закликають певним чином розпалювати її в собі. Як це можливо? Можливо, якщо звернемо увагу на ціль цього гніву. Святі Отці чітко говорять – з людьми будь у мирі, а на гріхи свої гнівайся. Ще гнівайся на диявола з його армією спокусників. Тобто допустимим є гнів на зло і його винуватців. Тому й кажуть древні, що у гніві народжуються величні промови й літературні твори. Але й вони закликають бути поміркованими у вияві негативних емоцій і шукати краще інших шляхів подолання зла. Аби, викорінюючи зло в інших, не стати злим самому.

Немає коментарів:

Дописати коментар