25 бер. 2014 р.

Про уряд, потреби і публіцистику

Афоризм:


Законний уряд — той, у якого перевага в артилерії. Карел Чапек.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Suum cuique уум куікве]: кожному своє. Ціцерон.

Значення іншомовного слова:


Публіцистика (нім. Publizistik, від лат. publicus – суспільний, народний): вид літератури, що висвітлює актуальні суспільно-політичні та інші проблеми сучасності в періодичній пресі й окремих виданнях.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Deian Vladov[/caption]

PS.


Сьогоднішній крилатий латинських вираз – ще одне підтвердження того, як чітко і лаконічно древні схоплювали суть речей і вміли стисло її виразити.

Справді, на цьому виразі спекулювали всі суспільні інституції, до комуністичних лозунгів «кожному – за потребою» включно. Єдине, про що більшість воліє забути – вираз стосується не лише благ, але й покарань. І згадувати його слід не лише у момент визнання заслуг, але й вчинення порушень. Бо у декого вираз «кожному своє» має схильність перетворюватися на егоїстичне «мені – моє». А оскільки бажання людські безмежні, то й маємо «лінзу»: дивимося на свої потреби – і те треба, і це хочу (і всі потреби виключно важливі); поглянемо на інших – і без цього зможуть обійтися, і те не наскільки необхідне (та й почекати можуть). Забуваємо при цьому, що древні чіткіше чули голос вічності, тому й вислови їхні мають більшу глибину. І вираз цей кожна людина згадає (або, якщо хочете, почує) ще раз – наприкінці життя. Як би нам не хотілося відігнати від себе цю думку – оцінку нашому життю все одно виставлять. Як люди (що роками приноситимуть на кладовище квіти або через місяць розтрощать надгробок), так і  Бог. І якщо прихильність перших ще можна якось «купити», то Бог «бере хабарі» лише добрими ділами. Чи буде вам чим відкупитися?

Немає коментарів:

Дописати коментар