12 бер. 2014 р.

Про революцію, сліпців і дендропарк

Афоризм:


Революцію готують генії, здійснюють фанатики, а плодами її користуються пройдисвіти. Отто фон Бісмарк.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Inter caecos luscus rex [інтер цекос люскус рекс]букв. «серед сліпців і одноокий є царем».

Значення іншомовного слова:


Дендропарк (від дендро... і парк) великий парк, у якому вирощують деревні й кущові рослини. Здебільшого є науково-дослідними установами.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: mtouristic[/caption]

PS.


Революція – це завжди горе. Навіть якщо в перспективі вона обіцяє краще життя, дехто має віддати своє життя за неї вже сьогодні. Бісмарк називає їх фанатиками, ми – героями. Але результат – незмінний: до післяреволюційного керма з часом стає все більше пройдисвітів. Ми можемо їх звинувачувати, але подивімося на сьогоднішній крилатий латинський вислів. Одноокий може стати царем, лише якщо всі довкола сліпі. І тут на згадку приходять слова Сіріла Паркінсона про те, що генії можуть з’являтися лише серед народів з досить високим рівнем знань. Щоб мати гарних правителів, народ сам повинен знаходитися на досить високому рівні самоусвідомлення. Чи не про це говорить прислів’я: «Кожен народ має ту владу, на яку заслуговує». Здавалося б, все просто: станемо кращими – будемо мати кращу владу. Але тут починаються складності – адже критикувати інших набагато простіше (і звичніше), ніж змінюватися самому. Як підсумок – слабкий народ зі слабкою владою. Як тут не згадати ще один вислів Паркінсона про те, що революції починаються не з бажання народу, а зі слабкості влади. Що більшість імперій руйнувалися, бо вигнивали зсередини. Висновок: ставаймо сильними тілом і духом – і матимемо відповідну владу.

PPS.


До сьогоднішнього іншомовного слова: у Китаї та Македонії святкують День саджання дерев. Країни, що разюче відрізняються за площею і знаходяться в різних кінцях світу, переймаються однаковими проблемами. А в Україні я щось такого свята не пригадаю. Невже у нас з цим все в порядку? Сумніваюся.

Немає коментарів:

Дописати коментар