8 бер. 2014 р.

Про мудрість, зраду й абордаж

Афоризм:


Виявити мудрість у чужих справах набагато легше, ніж у своїх власних. Франсуа де Ларошфуко.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Et tu quoque, Brute! [ет ту квокве, Бруте]: «і ти теж, Бруте!» (Вживається як вираз докору однодумцеві, що зрадив). Шекспір. Також можлива розгорнута формула «Et tu, Brute, contra me! [ет ту, Бруте, контра ме!]»: І ти, Бруте, проти мене!

Значення іншомовного слова:


Абордаж (франц. abordage, від bord – борт судна) – 1) Спосіб ведення морського бою, що полягав у зчепленні бортами суден для рукопашної сутички їхніх екіпажів; застосовувався за часів гребного й вітрильного флоту. 2) Зчеплення суден бортами для передачі вантажів або пасажирів.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Deian Vladov[/caption]

PS.


Хотілося б почати не з теми Міжнородного жіночого дня, як можна очікувати 8 березня, а з теми зради. Теми, актуальної (на жаль), в усі часи. Не будемо зараз з’ясовувати, гідним чи не гідним був Цезар, якому Шекспір приписує сьогоднішній крилатий латинський вислів. Як на мене, проблема зради не вкладається у якісь територіальні або часові рамки: ти або зрадник – або ні. Ще одна підступна риса зрадника – він намагається не бути одним, йому обов’язково потрібна «компанія» (ніби голос совісті звучить не у його власній голові, а десь зовні, і його можна заглушити). І у випадку, якому приписують сьогоднішній вислів, здається, було задіяно близько 40 осіб. Наскільки ж відвертішим і щирішим (якщо доречно так сказати) виглядає інше наше сьогоднішнє слово – абордаж. Лицем до лиця, чітко видно, хто ворог, хто друг. Ніби й кривавіше за виглядом, однак набагато чесніше за суттю. У сьогоденні ми не часто беремо участь у такій відкритій ворожнечі. Хотілося б, аби і у зрадницьких підступах нас до кінця життя не звинувачували ні оточення, ні власна совість. Коло розмови замкнулося і я знову повертаюся до теми 8 березня. Чому? На жаль, у взаємовідносинах чоловіків і жінок тема зради – одна з найвідоміших і найболючіших. Уникаймо зради у цих стосунках – можливо, Господь збереже нас і від масштабніших зрад.

Немає коментарів:

Дописати коментар