11 груд. 2014 р.

Про ерудицію, жаль і лікування

Афоризм:


Ерудиція — пилюка, витрушена з книжки в порожній череп. Амброз Бірс.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Fuit Troia!уіт троя] – букв. «була Tроя!»; немає більше Tрої. Вергілій. Вживається як вираз жалю про минулу славу, велич, красу чи молодість.

Значення іншомовного слова:


Теренкур (від франц. terrain – місцевість і нім. Kur – лікування): лікування дозованим (щодо часу, довжини й кута підйому маршруту) ходінням. Зміцнює серцевий м’яз, нервову систему, поліпшує дихання тощо.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: дивні ієрогліфи[/caption]

PS.


Сьогодні – Міжнародний день гір. Саме гори, якщо говорити про сьогоднішнє іншомовне слово, найкраще підходять для оздоровлення ходінням. Ніде так, як у горах, не змінюється «кут підйому маршруту» - і це не можна змоделювати на жодному найсучаснішому тренажері. Адже гори додатково дарують ще й естетичну насолоду, коли ходіння – це не просто фізична вправа, але й спосіб лікування душі. Чи не тому саме в горах живе основна кількість довгожителів. Також хочу згадати ще одну подію цього дня, пов’язану зі спортивними вправами: саме цього дня у 1909 році помер Петро Лесграфт – засновник наукової системи фізичного виховання дітей і молоді. Не буду позбавляти вас задоволення самостійно знайти інформацію про нього (його ім'ям названо досить багато відомих установ)чи книжки цього видатного педагога і фізіолога, наведу лише один з його висловів: ««Молодь гублять три речі: вино, азартні ігри і спорт (в тому сенсі, що перемоги в спорті не повинні ставати самодостатньою метою, готовою виправдовувати чи не будь-які засоби для їх досягнення - такий спорт йде не на користь...)».

PPS.


Про підпис до фото дивись тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар