13 лист. 2014 р.

Про розмови, граматику і владу

Афоризм:


Дурні більше всіх говорять про мудрість, а негідники — про цноту. Ральф Волдо Емерсон.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Ego sum rex Romanus et supra grammaticos [его сум рекс романус ет супра грамматікос]: я римский імператор і вище грамматиків (про людину, що прикриває своє неуцтво посадою).

Значення іншомовного слова:


Теократія (від грец. θεός – бог і ...кратія): форма державного правління, за якої політична влада в країні належить духівництву (напр., держава Ватикан).

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="424"] Автор фотографії: Abraham Gómez Gutiérrez[/caption]

PS.


Майже місяць назад ми згадували про День білої тростини – символу людей з обмеженими можливостями. Сьогодні ж – Міжнародний день сліпих. Знаково, що день цей обрано в пам’ять про відомого французького педагога Валентина Гаюї (це день його народження), який власним коштом, не сподіваючись на державу та благодійні організації, ще у 1784 році у власному будинку в Парижі відкрив першу в світі школу-майстерню для сліпих дітей. Цікаво, що коли Гаюї захотів створити таку ж школу в Росії (теж за власні кошти знявши приміщення і знайшовши вчителів) – отримав відповідь: «В Росії сліпих дітей немає» (це нагадує ще одну відповідь, уже радянських часів, про відсутність в СРСР статевих зв’язків). З Росією пов’язана ще одна подія цього дня – трагічного 1708 року російські війська під керівництвом Меншикова захопили та знищили гетьманську столицю Батурин, вирізавши всіх мешканців. Маємо два чудових «уроки» російської правдомовності та милосердя. Та більшість навряд чи замислиться над цим. Їм більше припадуть до смаку інші події цього дня – у 1718 році народився Джон Монтегю, на честь якого два шматки хліба, перекладені шматком м’яса, назвали сендвічами, а у 1805 році було винайдено сосиски. Різні рівні усвідомленості життя - різні пам'ятні дати.

Немає коментарів:

Дописати коментар