17 лист. 2014 р.

Про освіту, порожнечу і чиряк

Афоризм:


Можливо, найголовнішим результатом будь-якої освіти є здатність людини робити те, що треба, незалежно від свого бажання. Томас Генрі Хакслі.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Natura abhorret vacuum [натура абгоррет вакуум]: природа не терпить порожнечі.

Значення іншомовного слова:


Фурункул (від лат. furunculus – чиряк): гострогнійне запалення волосяного мішечка й сальної залози і навколишньої сполучної тканини. Спричинюється бактеріями – стафілококами. Інша назва – чиряк.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Abraham Gómez Gutiérrez[/caption]

PS.


Сьогоднішній крилатий латинський вислів більшість з нас вперше почула ще у шкільні роки, коли на уроках фізики розглядалося питання атмосферного тиску. Адже саме цим пояснювали, чому, наприклад, у насосі підіймається вода (частіше ви можете бачити це явище у шприцах, коли при рухові поршня угору підіймається рівень рідини). Справді, вперше побачивши це, важко не погодитися з висловом древніх. З часом було з’ясовано справжню причину, але вислів не зник. Мені він часто приходить на думку, коли я бачу, як заростають бур’янами недоглянуті поля. Та не будемо про погане… Якщо продовжити тему води (навіть фото доречним виявилося, хоча спеціально не вибирав), варто відзначити, що саме цього дня у 1855 році Девід Лівінгстон першим з європейців побачив величний водоспад (який назвав в подальшому «Вікторія») – єдиний водоспад у світі, що має висоту понад 100 м, ширину більше кілометра (!) і «пропускну здатність» 500 млн. літрів за хвилину. Також у цей день трапилося ще дві «водних» події: у 1869 році офіційно відкрито Суецький канал (що з’єднує Середземне і Червоне моря, будучи умовною межею між Африкою та Євразією), а у 1913 – Панамський, що поєднав Тихий океан з Атлантичним. От такий «водним» вийшов сьогоднішній день.

Немає коментарів:

Дописати коментар