24 серп. 2014 р.

«Незалежні» християнські виписки

Так, я знаю, сьогодні вся Україна відзначає (на жаль, у зв’язку з останніми подіями, – не святкує) День незалежності. Звичайно, хотілося підготувати низку тематичних виписок. Була ідея зібрати афоризми про незалежність (але їх побіжно в інтернеті й десятка не назбиралося) чи підготувати історичну довідку щодо того, скільки разів Україна втрачала і знову здобувала свою незалежність. Та на все це потрібен час, а його я витратив на суто прагматичні цілі – копав картоплю. Тому нічого іншого не залишається, як знову звернутися до свого паперового архіву. Єдине, що дотичне у сьогоднішніх виписках до нашого свята – вони теж «незалежні», тобто в записнику просто написано «з різних джерел» без вказівки конкретного автора і твору. Сподіваюся, це не вплине на їх значимість:
  • Ангели зла скинуті на землю. Ангели добра спускаються добровільно.
  • За 10 праведників Господь не знищив би Содом (Буття, 18: 32). Навіть за одного грішника він віддав Сина.
  • Темні сили пророкують лише те, що залежить від них. Людина починає вірити – вони подають хибні пророцтва. Вони не збуваються – і людина перестає вірити в пророцтва взагалі, в тому числі й біблійні.
  • Чим ретельніше і глибше ми вивчаємо створене людиною, тим більше помилок знаходимо. Заглиблення у Боже виявляє нову і нову досконалість.
  • Не дзеркало робить людину брудною, не закони роблять її грішною – вони лише виявляють це.
  • Одні каються, бо згрішили (Адам), інші – бо їх гріх викрито (Авель).
  • Щоб ми краще бачили шлях до спасіння, Ісус позначив його своєю кров’ю.
  • Мертве море тому і мертве, що бере воду, але не віддає (лише випаровування).
  • Усякий ідолопоклонник – злочинець, і усякий злочинець – ідолопоклонник.
  • Багатьом хочеться у житті таких докладних вказівок від Бога, як Мойсеєві про скинію і ковчег (Вихід, 25: 9 - 27:19).
  • «Притча про блудного сина»: старший син теж мріяв про веселе життя, але приховував це, доки батько живий. Молодший пройшов етап блуду і знайшов сили повернутися. Батько здатен відновити втрачене багатство молодшого, а що буде зі «слухняним» старшим сином після батькової смерті?
  • Часто, шукаючи свого, люди відмовляються від Божого.
  • Ісус творив дива, не використовуючи Свою божественну силу, а лише віру (був провідником Божої сили Отця).
  • Намагайся не мати авторитетів і не буди авторитетом.
  • Акумулятори заряджають заздалегідь, а не в момент використання: не можна почати любити людину в момент контакту – це час виявляти накопичений раніше «заряд любові».
  • Іоан був «сином грому (гніву)» (Мрк, 3:17), а став улюбленим учнем. Як?
  • Більшість людей безвольна, тому воля небагатьох скеровує всіх.
  • Сократ казав: «Менше думай про Сократа, а більше – про істину».
  • Христос негативно відзивався про фарисеїв лише в їх присутності й лише у відповідь на їхні «закиди».
  • Текст, як тканина, повинен бути міцним, якісним і лише потім – гарним (вишитим).
  • Христос народився в яслах (Луки, 2: 7) – це ще один прообраз жертви (замість ягня).
  • Проста людина – кращий благовісник (євангеліст), ніж священик, бо від останнього очікують проповіді, а від людини – ні.
  • Коли говориш, важливо: 7 % - текст, 38 % - інтонація, 55 % - віра в те, що говориш.
  • Диявол міг звинуватити Бога у поблажливості до грішних людей, тому спочатку Бог послав Сина, і лише потім, на безгрішних – Духа.
  • Старий Завіт показує людині її гріховність, а Новий – спасіння; Закон звинувачує, а Благодать – рятує.
PS. Плекаймо незалежність духу - основу всіх інших форм незалежності.

Немає коментарів:

Дописати коментар