17 лют. 2014 р.

Про мову, щоденне добро та подорожі

Афоризм:


Мова нагадує надтріснутий котел, по якому ми вистукуємо мелодії, що лунають так, ніби вони призначені для танців ведмедя, а ми б хотіли зворушити ними зірки. Гюстав Флобер.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Amici, diem perdidi [аміці, діем пердіді]. – Друзі, я втратив день. Тіт.

Значення іншомовного слова:


Саквояж (франц. sac de voyage, від sac – мішок і voyage – подорож): ручна дорожня сумка, здебільшого шкіряна, з застібкою.

Краса:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Felix (Олег Литвин)[/caption]

PS.


Гірчить сьогоднішній латинський вислів. Ніби й крутимося цілий день, метушня щохвилини, записки, нотатки, нагадування і зустрічі, рішення і їх втілення. Але увечері (а у більшості випадків - уже майже вночі), якщо є ще сили і бажання, проглянеш день, який минає. І що? Чи не скажеш з гіркотою "diem perdidi". Звичайно, можна виправдовуватися відсутністю коштів, можливостей чи часу. Можна переконувати себе, що ти робиш все, від тебе залежне. Насправді вислів не про це. Тіт (автор цього вислову) був імператором. Здавалося б, людина з безмежними фінансовими й організаційними можливостями. Який же день він вважав прожитим дарма? День, у який він не зміг зробити добра жодній людині. Він волів краще дати обіцянку, що ставила його у скрутне становище щодо виконання, але не відпустити прохача засмученим. Звичайно, ми не імператори. Але кожного дня ми маємо можливість робити добро. Хоча б одну добру справу за день. Населення нашої планети вже сягнуло 7 млрд. Якщо кожен зробить хоч одну добру справу за день, щосекунди у світі робитиметься 82 тисячі (!) добрих справ. А якщо тобі здається, що навколо злі люди, які роблять тільки зло... значить тобі слід зробити добру справу і за них, аби загальна кількість добра на планеті не зменшилася. І тоді, засинаючи, ти зможеш почуватися краще за римського імператора.

PPS.


Вже після того, як закінчив писати, виявилося, що сьогодні - Міжнародний день спонтанного вияву доброти. Тож вітаю всіх доброчинців з їх професійним святом :-). А у тих, хто ще вагається, є цілковита підстава спробувати робити щоденне добро саме від сьогодні.

Немає коментарів:

Дописати коментар