20 лют. 2014 р.

Про героїв, гарячкуватість та іспанських лицарів

Афоризм:


Герої потрібні в хвилину небезпеки, в інший час герої небезпечні. Габріель Лауб

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Ab irato [аб ірато] – розгнівавшись; під гарячу руку.

Значення іншомовного слова:


Кабальєро (ісп. caballero – вершник, дворянин, кавалер, лицар): 1) Лицар у середньовічній Іспанії. 2) Воїн-вершник, що опоряджувався власним коштом. 3) Те саме, що й гідальго. 4) В іспаномовних країнах – ввічливе звертання до чоловіка.

Краса:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Konstantin Likhachev[/caption]

PS.


Сьогоднішній латинський вислів кожен з нас за день може згадати не один раз. Як часто ми робимо щось у гніві чи засліплені злістю. А потім? Чи був хоч один випадок у вашому житті, коли ви не жалкували про те, що зробили у цьому стані? Отож бо. Ви, звичайно ж, скажете: легко тобі виносити судження, сидячи вдома, а побував би ти в нашій "шкурі", відчув нашу ситуацію. Але я нікого не осуджую, я сам за день, буває, такого нароблю, що тижнями соромно. Я говорю про те, що такий стан - не новина в історії людства, якщо ще древні користувалися висловом, про який сьогодні мова. А якщо ми "хворіємо" вже довго, то напевне і ліки якість винайшли. Так і є. Це...війна. Але не зовнішня, а внутрішня. Проти того зла, що нападає на нас і змушує робити вчинки, за які потім соромно. Щойно відчули напад гніву - розгнівайтесь на нього ще більше і цим вогнем загасіть полум'я гарячкуватості. Воюйте щодня і щохвилини. Станьте героями у цій війні. Станьте лицарями, що заслужили повагу свою і оточення.

PPS.


Сьогодні - Всесвітній день соціальної справедливості. Чомусь у сучасному світі ми все більше потребуємо найпростіших речей, вони стають дефіцитом на фоні вседоступнішої (і всенепотрібнішої) розкоші. Справедливість - одна з таких потреб, часто невідчутна (коли мова про інших людей) і нагально необхідна (коли стосується нас). У свій час був популярним заклик: "Будьмо взаємно ввічливими!". Сьогодні час перефразувати його на "Будьмо взаємно справедливими!".

Немає коментарів:

Дописати коментар