27 лют. 2014 р.

Про геніальність, владу і морські відстані

Афоризм:


Геній творить, як природа. Олексій Лосєв.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Potentia absoluta [потенціа абсолюта]: необмежена (абсолютна) влада. Синонім – «absolutum dominium» [абсолютум домініум].

Значення іншомовного слова:


Кабельтов (голл. kabeltouw) – 1) Одиниця довжини (0,1 морської милі, приблизно 185,2 м); 2) Прядивний трос спеціального звивання.

Краса:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: vlado_ivanov_bg[/caption]

PS.


У сучасному світі влада, згадувана у сьогоднішньому крилатому латинському вислові, належить радше не якійсь людині, а грошам. Ніби все співпадає. Особливо якщо подивитися на другий вираз, де прозирає знайоме нам слово «домінування» (панування). Справді, гроші зараз опанували все, з мозком людини включно. Створені, як зручний замінник товарів для обміну між людьми, вони поступово стають замінником розуму, знань, навіть совісті. Та все ж вони не всемогутні. Подивимось на перший вираз і розгледимо слово «потенція», яке у більшості асоціюється зі спроможністю, здатністю. Здавалося б, усе вірно: маючи гроші, отримуєш можливості (і чим більше грошей, тим більше можливостей). А ні. Гроші ні на що не здатні. Це просто паперові прямокутнички чи металеві кружальця, істинна вартість яких у сотні й тисячі разів менша за нанесений напис. Здатності є тільки у людини. І якщо людина САМА не захоче обміняти ці здатності на гроші, примусити її неможливо. На жаль, абсолютна влада грошей – це єдина влада, якій люди служать добровільно вже сотні й тисячі років. Влада, що вже давно не знала революцій. І як у будь-якої тривалої влади, у неї з’явилася ще одна перевага – люди звикли. Їм здається, що по іншому й бути не може. Що зникнуть гроші – й зникне світ. Ні, друзі, світ існуватиме, доки існуватимуть люди, і гроші тут ні до чого.

Немає коментарів:

Дописати коментар