21 лют. 2014 р.

Про людей, горілку та багети

Афоризм:


У серйозних справах люди показують себе такими, якими їм належить бути, у дрібницях – такими, якими вони є насправді. Ніколя де Шамфор.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Aqua vitae [аква віте] – букв. «вода життя»; горілка, оковита.

Значення іншомовного слова:


Багет (від франц. baguette – паличка): різьблена або пофарбована планка для виготовлення рамок чи оздоблення стін.

Краса:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: validat0r[/caption]

PS.


Сьогоднішнє латинське крилате словосполучення - одне з найвідоміших і найпоширеніших. Як і продукт, який воно означає (на жаль). Насправді ж древні не вважали алкогольні напої такими вже необхідними для життя, швидше навпаки - сміялися з тих, для кого ця залежність стала життєвою потребою. Та й сам вислів має дещо іронічний характер. А от наслідки від вживання цих напоїв абсолютно не смішні. Швидше трагічні. Руйнується особистість людини, руйнується сама людина, руйнується її сім'я. Як наслідок - руйнування цілої нації чи країни. Найпоширеніше виправдання "я ж не напиваюся" тут не спрацьовує - подивися сьогоднішній афоризм: справжня суть людини виявляється у дрібничках. Перевір себе на тесті "40 днів": якщо зможеш обійтися в цей період без алкоголю і не почуватимешся при цьому обділеним чимось важливим і необхідним - ти й справді незалежний і суть твого життя не в цих напоях. Якщо ж ні... роби висновки сам. І допоможи зробити висновок подібним до тебе. А потім приймайте рішення. І навіть якщо воно буде у тому, щоб "прийняти ще по 100", знай, що це твоє рішення і твоя відповідальність.

PPS.


Сьогодні - Міжнародний день рідної мови. День, покликаний нагадати людству про необхідність захищати і розвивати рідну мову. Хоча... Якщо мова для людини рідна - йому й нагадувати не потрібно. Він сам берегтиме її як спадок дідів і прадідів, як віковічну ознаку свого народу. Він смакуватиме її слова як найвишуканішу страву, насолоджуватиметься її звучанням як божою музикою в устах людини. А для кого не рідна... Цим все одно, якою мовою матюкатися.

Немає коментарів:

Дописати коментар