29 квіт. 2015 р.

Ламикін О.Д. Секрети людей, у яких не болять суглоби й кістки (ч. 2)

Ламикін. Секрети людей, у яких не болять суглоби й кістки
Сьогодні продовжуємо читати книжку про здоров’я кісток і суглобів (Олег Ламыкин. Секреты людей, у которых не болят суставы и кости. – М.: АСТ, 2014 – 320 с.). Минулого разу я трохи розповів про суть системи (нагадаю, в її основі – система статичних вправ), необхідність додержання правильного режиму харчування та навів кілька цікавих фактів про хімічний склад нашого тіла. Сьогодні перейдемо безпосередньо до вправ: поговоримо про необхідність розігріву перед виконанням основної частини, зупинимося на вимогах до самого виконання, а також розглянемо різні рівні складності цієї системи. Але спочатку – традиційна рокарта:
Рокарта про залізні мости (друга частина)

Чесно зізнаюся – розминання перед виконанням мостів я не роблю. Ніяких там 300 кроків, обертових рухів у суглобах, розтирань чи контрастних ванн. Якщо все робити, як зазначено у книжці – це затягнеться на досить довгий час: автор описує, що він був свідком і навіть учасником двогодинних (!) тренувань. Не знаю, як у вас, а у мене скільки вільного часу поки немає. Кого зацікавить – нижче я наведу кілька виписок з книжки стосовно розминки.

Стосовно виконання – теж вніс свої модифікації. Як бачите, вправи слід виконувати в режимі навантаження/відпочинок – я ж спочатку вирішив, а вже потім у книжці прочитав про можливість послідовного виконання кількох вправ, що навантажують різні групи м’язів (у книжці це називається «доріжки» - див. друге відгалуження). Під питанням і режим виконання вправ – автор пише «через день», хоча для деяких робить застереження «не частіше двох разів на день». Я, наприклад, роблю щодня замість ранкової гімнастики. Стосовно лише 4-х мостів за тренування: як на мене – замало, аби змусити працювати усе тіло. Я за 30 хвилин встигаю зробити практично усе (в режимі 3 повтори по 12 секунд). Також автор рекомендує щотретє заняття додавати до виконання вправи 5 секунд – але ж тоді вже через кілька місяців тривалість утримання кожної статичної позиції сягне 60 секунд (а через рік – 10 хв.). Це, знову ж, призведе до значної перевитрати часу на виконання вправи (та й не всі лікарі погоджуються з нешкідливістю такого тривалого статичного навантаження). Стосовно останньої «гілочки» у відгалуженні – «Тростина». Мається на увазі, що з часом ви можете не просто утримувати певну позицію, а здійснювати коливальні рухи невеликої амплітуди (ніби тростина, що колишеться вітром).

Рівні складності розписувати не буду – з рокарти все зрозуміло. Аби не затягувати публікацію, перейду відразу до виписок (на початку, як і обіцяв, пояснення підготовчих вправ):
  • Не шкодуйте часу на розігрів - в ньому половина успіху.
  • Механічні підготовчі методи: розтирання (сухим, мокрим чи солоним рушником), поплескування або обстукування. Поплескування теплою долонею треба проводити обережно, бо ця процедура більше енергетична, ніж силова.
  • Температурні підготовчі методи: контрастні водні обливання і «сухі середовища (пісок, сіль, глина, сніг, лід, мед, різні олії). Проводимо не пізніше, ніж за 2 години до сну. Починаємо з холоду і закінчуємо холодом.
  • Подолання страху холоду – вольовий наказ своєму тілу підкоритися.
  • Істинно досконала річ від постійного застосування лише покращує свої властивості.
  • Найбільший вплив на стан кістки мають харчування і робота прикріплених до неї м'язів.
  • Якщо хочеш щось пізнати по-справжньому глибоко – відчуй захоплення предметом дослідження.
  • Відчуженість від суєти повсякденних турбот - ну чим не курорт! (здається, Сенека говорив, що ніде не відпочинуть ті, хто на відпочинок разом з багажем везе і свої турботи – прим. моя)
  • Воля людини, посилена через медитацію, концентрацію та уяву - найбільша сила у Всесвіті (хто вже встиг трохи почитати на моєму сайті – не здивується цьому лозунгу самоорганізаціїприм. моя).
  • Особливо ми не любимо зносити труднощі, терпіти і брати відповідальність на себе.
  • За усього розвитку техніки ми все одно живемо за рахунок землі і того, що вона нам дає (тут слід згадати чудову, але, на жаль, досі не оцінену працю Микола Руденка «Енергія прогресу» - прим. моя).
  • Так мало потрібно, щоб дійсно ЖИТИ.
  • Місце Сили знаходиться в точці «тут і зараз» (з цим девізом тайм-менеджерів і самураїв ми вже теж зустрічалися – прим. моя).
  • Теми наших турбот завжди одні й ті ж, тільки гострота проблем різна.
  • Долаючи наслідки невдач, особистість набуває навички, досвід боротьби.
  • Смуток завжди відбирає життєву Силу (пам’ятаймо, що у православ’ї смуток (рос. «уныние») – один з важких гріхів – прим. моя).
PS. Завершення (з малюнками) читайте у наступній публікації.

Немає коментарів:

Дописати коментар