27 квіт. 2015 р.

Ламикін О.Д. Секрети людей, у яких не болять суглоби й кістки

Ламикін. Секрети людей, у яких не болять суглоби й кістки
(за книжкою: Олег Ламыкин. Секреты людей, у которых не болят суставы и кости. – М.: АСТ, 2014 – 320 с.)

В одній з попередніх публікацій, розповідаючи про свої вагання з вибором виду фізичних навантажень на період Великого посту, я згадував систему «мостів» і обіцяв розповісти про неї. Сьогодні виконую обіцяне – тим більше, що практикую цю систему вже кілька місяців, трохи набрався досвіду й навіть насмілився вносити певні корективи. Кого цікавлять відразу результати – зазначу, що суглоби стали «тріщати» менше, однак чи це заслуга цієї системи, чи зміни способу харчування – поки що говорити рано. До речі, якщо ви пам’ятаєте, коли ми опрацьовували книжку братів Бюзенів «Супермислення», у нас склалася невеличка традиція починати понеділок з рокарти. Вирішив частину інформації з сьогоднішньої книжки також представити у вигляді рокарти – от що маємо (це лише перша частина, повністю наведу в останній публікації, бо дуже дрібно виходить):

Якщо відразу до суті – система побудована на статичних навантаженнях (усього вправ 24, тобто 12 пар, що націлені на м’язи-антагоністи). Але підібрані вони таким чином, що «проробляють» усе тіло – від кінчиків пальців на руках до кінчиків пальців на ногах. Система має чотири рівні складності, також навантаження можна регулювати тривалістю виконання вправ. В книжці є докладні малюнки виконання вправ (для різних рівнів), тому з самостійним опануванням проблем виникнути не повинно.

Ще привабило те, що автор – кандидат медичних наук. Щоправда, потім з’ясувалося, що його спеціалізація – не суглоби й кістки, а неврологія, але все ж… Тож книжка, хоч і має стандартну для більшості розповідей такого типу канву («у мене були проблеми, я поїхав на Схід до свого наставника і він мене просвітив»), містить також цікаву інформацію з будови та принципу роботи кісток і суглобів, а також загального функціонування організму. Зокрема, я був здивований, що наш організм наполовину складається з кисню (див. перше відгалуження на рокарті) – як тут не повірити у необхідність і важливість правильного дихання. Також у книзі міститься кілька рекомендацій щодо організації правильного харчування (див. друге відгалуження), націленого переважно на потреби кісткової й хрящової тканини (наприклад, глиняна вода й розтерта яєчна шкаралупа).

Але книжка – не просто посібник з виконання вправ (як, наприклад, «Тренувальна зона» Пола Уейда). Кожна вправа «прив’язана» до певної риси характеру. Відповідно, виконуючи ту чи іншу вправу – ви одночасно набуваєте певних психологічних якостей. Чесно скажу – сторінки з цими поясненнями я просто прогортав, тож кого зацікавить саме цей аспект використання «мостів» - читайте самостійно. Я ж, традиційно, пропоную вам кілька виписок, які припали до вподоби:
  • Одне з найбільших бажань людини в тому, аби зробити життя своїх дітей щасливим.
  • Усвідомлення помилок робить нас досвідченими.
  • Якщо ви можете це чути - значить, ви зможете це зробити!
  • Три закони людського організму:
  1. Наш організм служить нашому способу життя.
  2. Природа завжди прагне до найменших затрат енергії.
  3. Людина – єдина істота в біологічному світі, яка може свідомо спрямовувати розвиток свого тіла.
  • Тіло на 80 % складається з води. Тобто воно – практично крапля. Ну от ця крапля і розтікається вниз. І росте у людини живіт, таз і сідниці, а ноги, руки і плечі стають слабкими.
  • Прагнення чистоти треба виховувати в людях як звичку – норму життя.
  • Насичений поживними речовинами сильний орган вміє захищати себе.
  • «Де напруження – там увагу, де увага - там енергія, де енергія - там кров, де кров - там живлення, дихання й життя».
  • «Медитація» - «роздуми, поки не дійдеш до суті».
  • Більшість хвороб - це погана якість чи просто недостатність або надлишок води в різних частинах організму.
  • Ми оцінюємо ситуацію залежно від нашого власного досвіду і знань.
PS. Про розминання перед вправами, порядок їх виконання та рівні складності читайте у наступній публікації. Якщо ж  статичний вправ вам замало (або ви вважаєте, що це - досить нудно), маю на сайті окремі розділи, де намагаюся зібрати всю інформацію про тренування з власною вагою чи мінімальною кількістю інвентарю: «Тренировки дома» (рос.) та «HomWorkout» (англ.). Завітайте і переконайтеся, що можна бути досить тренованим і без нав’язуваного через рекламу високовартісного суперобладнання чи обов'язкових відвідувань тренажерних залів зі схибленими на рельєфі тренерами.

Немає коментарів:

Дописати коментар