12 трав. 2020 р.

Присідання – базова вправа для всього тіла

Які м'язи потрібно тренувати, щоб запустити метаболічний процес для розвитку всього тіла? М'язи ніг. Інтенсивна робота яких м'язів допоможе схуднути в найкоротші терміни за рахунок великих енерговитрат і ефекту «доспалювання» калорій (коли організм ще декілька годин після тренування знаходиться в режимі підвищеного енергоспоживання)? М'язів ніг. Що найчастіше за все «качають» в тренажерних залах? Біцепс! Це біцепс-божевілля – одна з причин того, що люди, які серйозно ставляться до розвитку свого тіла, вважають за краще тренуватися вдома. Вони розуміють, що без сильних ніг неможливий безпечний і продуктивний тренінг усіх інших м'язів тіла. А кращою вправою для ніг, безумовно, є присідання.


Абсолютно природний рух з абсолютно фантастичними результатами, який щонайкраще підходить для домашніх тренувань. Почніть присідати – і більшість проблем вашого фізичного розвитку зникнуть разом із зайвою вагою і періодичної депресією. Включіть в вашу тренувальну програму присідання – і почніть збирати гроші на новий одяг. Адже тільки ця універсальна вправа для ніг (найбільших м'язів вашого тіла) здатна без зайвих фінансових витрат і сумнівних медикаментів допомогти нормалізувати ваш вагу. Вам не потрібно гнатися за новомодної дієтою або шукати чудодійних засобів для набору маси. Просто почніть присідати. Почніть прямо зараз.

Які м'язи працюють: чотириглавий м'яз стегна, сідничні м'язи, задня група м'язів стегна, випрямляючі м'язи хребта.

Виконання вправи: займіть стартову позицію, поставивши ноги на ширині плечей і злегка розгорнувши ступні назовні. Руки схрестіть перед собою, поклавши долоні на плечі (фото 1а, 2а). Почніть опускатися, одночасно згинаючи колінні й тазостегнові суглоби. Спину тримайте прямо, уникайте нахилу вперед – навпаки, приблизно в середині опускання змістіть центр ваги трохи назад, ніби хочете сісти на невисокий стілець. У нижній точці руху задньою поверхнею стегна ви повинні торкнутися литок (фото 1б, 2б). Витримавши секундну паузу, поверніться у вихідне положення, виконуючи підіймання виключно за рахунок сили м'язів ніг.

Класичні присідання (стартова позиція, вид спереду) Класичні присідання (робоча позиція, вид спереду) Класичні присідання (стартова позиція, вид збоку) Класичні присідання (робоча позиція, вид збоку)

На що звернути увагу: пам'ятайте, що присідання – це силова вправа. Не намагайтеся полегшити її виконання, пружинячи м'язами в нижній точці і встаючи ривком. Рух має бути контрольованим. Слідкуйте за положенням колін – вони повинні постійно вказувати в напрямку великого пальця ноги. Розподіляйте вагу рівномірно на обидві ноги і по всій довжині ступні. Підіймаючись, напружте м'язи і уявіть, що ви не просто розгинаєте ноги, а ніби відштовхуєтеся ними від підлоги. Виконуйте вправу в темпі 4-1-3-2 (чотири секунди на опускання, секундна пауза в нижньому положенні, три секунди на піднімання і дві секунди на підготовку до наступного повторення). Якщо вам важко утримувати рівновагу – витягніть руки перед собою або піднімайте їх до горизонтального положення одночасно з опусканням. Обов'язково стежте за диханням: вдихайте перед початком присідання або опускаючись, встаючи – видихайте з одночасним напруженням м'язів пресу (це допоможе м'язам спини підтримувати вертикальне положення тіла). Якщо ви націлені в подальшому опанувати присідання на одній нозі – спробуйте ставити ноги дедалі вужче, доки не торкнетеся п'ятами: це навчить вас утримувати баланс і допоможе розвинути фронтальні м'язи ніг, що відповідають за рівновагу.
Вузькі присідання (стартова позиція) Вузькі присідання (робоча позиція)

Оскільки у виконанні цієї вправи м'язи і суглоби мають підвищене навантаження, завжди робіть присідання після розминання або виконуйте перший підхід з обмеженою амплітудою (поступово збільшуючи глибину опускання).


Види присідань: якщо класичні повні присідання поки що вам не даються, почніть з легших варіантів – присідань з опорою і неповних присідань, про які можна почитати в статті «Присідання для початківців».

Якщо ж ви можете легко присісти з дотриманням зазначеної техніки понад 20 разів – час переходити в категорію «профі» й розглянути різні варіанти присідань на одній нозі. Найбільш відомі з них («ковзаняр» та «пістолет») опишу в статті «Присідання для професіоналів».


Рекомендована література:

  • Брет Контрерас. Анатомия силовых упражнений с использованием в качестве отягощения собственного веса / пер. с англ. С. Э. Борич. — Минск: Попурри, 2014. — 224 с.
  • Эл Кавадло. Сила без границ. Улучшаем физическую форму без специальных тренажеров / пер. с англ. П. Феррейро Фернандес. — СПб.: Питер, 2016. — 208 с.
  • Би-Джей Гаддур. Силовые упражнения без отягощений / пер. с англ. П. А. Самсонов. — Минск: Попурри, 2015. — 288 с.
  • Пол Уэйд. Тренировочная зона 1. Секретная система физических тренировок / пер. с англ. Е. Берлизова, А. Золотова. – СПб.: Питер, 2014. – 288 с.
  • Павел Цацулин. Безоружный боец. Как развить суперсилу без спортзала и инвентаря / пер. с англ. – М.: Астрель: АСТ, 2008. — 190 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар