15 лют. 2015 р.

Православне свято і православна періодика

Стрітення Господнє
Стрітення Господнє(мініатюра з Мінологія Василія ІІ)
Сьогодні – велике православне свято: Стрітення Господа нашого Ісуса Христа. Про саму подію розповідати не буду – вона досить докладно описана в євангеліста Луки (Лк. 2: 22-33). Але й оминути це свято не можу. Тому сьогодні пропоную вашій увазі чергову порцію виписок з газети «Голос Православ’я». На жаль, лише з неї – з фінансових причин на цей рік «Православний вісник» не передплатив. Тож православно-періодичні виписки тепер з’являтимуться рідше – думаю публікувати їх у дні великих свят. Наступна порцій, наприклад, ймовірніше всього буде аж на Великдень.

Голос Православ’я (грудень 2014):

  • Прагнення до миру не заперечує рішучість захищати свою землю, свою Батьківщину від іноплемінників і внутрішніх ворогів.

Голос Православ’я (січень 2015):

  • Хто не бореться із самим собою, того диявол спокусить на якийсь гріх.

  • В пустелі, де менше спокус, легше спасатися, ніж постійно перебуваючи серед різних спокус (пустельне життя - це один з найбільших "каменів спотикання" для людини, що прагне спасіння: з одного боку, віддалення від людей і спокус дає більше можливостей для спасіння, але, як правильно каже сьогоднішній вислів, стійкість ченця у відреченні від світу не може вважатися досконалою, доки не буде "випробувана" мирськими спокусами - прим. моя).
  • Суддя отримує частку Божої всемогутності.
  • Структура Православних церков: єдність у вірі, але незалежність у керівництві (це, до речі, ще одна суттєва відмінність від Католицької церкви, яка передбачає чітку ієрархію з єдиноначальником - прим. моя).
  • Треба розрізняти людину як творіння Боже, яке є добре і яке треба людини, та злі діла, яку треба ненавидіти.
  • Тварини мають лише дух, ангели – дух і розум, і лише людина, за образом Божим створена, має і дух, і розум, і тіло (св. Григорій Палама).
  • Голуб звістив Ною про початок нового життя у Старому Завіті, а Святий Дух, що спустився на охрещуваного Христа у вигляді голуба – про нове життя Нового Завіту.
  • Ми всі охоче визнаємо надзвичайну величність вчення Христа, але у той же час вважаємо його нездійсненним і незастосовуваним у житті (напевне, саме з цієї причини люди охоче визнають християнство всього лиш етичним вченням, адже в цьому випадку його можна і не дотримуватися - прим. моя).
  • Як правило, ганьблять інших ті, хто хоче порівняти їх за гріховністю з собою, аби вони не виділялися своїм благочестям.
  • Думкою вчення Христа поважаємо, а на ділі – зневажаємо.
  • Посланими нам стражданнями Бог те, що в нас є таємне, виявляє назовні.
  • Не переймайтеся тим, як ви воскреснете – дбайте про те, для чого ви воскреснете: для блаженства чи для страждання.
  • ???Почитати «Ходіння» ігумена Даниїла (про паломництво у Святу Землю).

Голос Православ’я (лютий 2015):

  • Ми через піст повинні навчитися аскези, котра в майбутньому допоможе уникати гріхів і боротися з пристрастями.
  • Пекло – місце духовного голоду.
  • Психіка дітей отруюється пороками батьків (вчинки яких бачать ці діти).
  • Ми не думаємо про майбутнє життя, а Господь піклується про нас і хоче, щоб ми у блаженне вічне життя пішли, тому й посилає нам випробування, аби ми виявляли свою любов, свої добрі якості душі.
  • Монах дає обіцянки (обітниці – прим. моя), і наскільки він їх виконує – настільки він монах. Так і з воїном.

Немає коментарів:

Дописати коментар