11 лют. 2015 р.

Бюзен Т., Бюзен Б. Супермислення (ч. 2)

Бюзен. Супермислення
Продовжуємо читати одну з найвідоміших книжок братів Бюзенів – «Супермислення» (Бьюзен Т., Бьюзен Б. Супермышление. - Минск: Попурри, 2003. - 320 с.). Минулого разу я обіцяв вам нову рокарту – от і виконую обіцяне. Сьогодні поговоримо про майбутнє. Але не те фантастичне майбутнє, про яке ми нещодавно читали у науковій фантастиці, а про ваше реальне майбутнє. Над цим питанням вимагають замислюватися усі книжки з самоорганізації та самовдосконалення. Такі гуру цієї справи, як Трейсі і Кові, прямим текстом говорять: якщо ти не уявляєш собі свого майбутнього – ти приречений скніти у своєму теперішньому. І це не їхнє відкриття. Давня мудрість усіх народів світу містить тезу, яку можна виразити приказкою: якщо корабель не знає, куди він прямує – для нього жоден вітер не буде попутним. Особливо радять складати такі плани на майбутнє у переломні періоди життя: закінчення школи, вибір навчального закладу, зміна роботи, одруження. Баррі Бюзен (один із співавторів книжки) пише, що перед одруженням він з нареченою склав рокарту їхнього майбутнього життя – і вважає це однією з найголовніших запорук зниження кількості сімейних конфліктів в подальшому. Тож і я вирішив, вибравши основні пункти планування сімейного майбутнього з книжок Бюзенів, Трейсі, Кові та кількох інших (а також власного досвіду), скласти рокарту, яку і пропоную вам сьогодні:
Плануємо подружнє життя

Принцип ви пам’ятаєте: читаємо від середини до периферії. Послідовність обговорення пунктів значення не має, але бажано проговорити їх усі. Ви можете спокійно вносити свої доповнення, але ці пункти вважайте обов’язковими. Раджу навіть перемалювати її на більший аркуш (аби залишилося вільне місце з усіх сторін), і дозаповнити разом – у книжці рекомендується використовувати для цього фломастери різних кольорів.
Можете також скористатися цією схемою як тестом на подружню сумісність – роздрукуйте два примірники і нехай кожен дозаповнить її самостійно. Потім порівняйте результати і спробуйте прийти до компромісного рішення. Така спільна робота не лише принесе вам задоволення від спілкування, але й покаже рівень відповідальності за спільне майбутнє й убезпечить від багатьох подальших конфліктів. Адже не секрет, що більшість молодят мають дуже приблизне уявлення про співжиття. У полоні закоханості не обговорюються навіть найбазовіші питання: кількість дітей, джерела сімейного фінансування, ставлення до релігійних і політичних концепцій. Чи не тому значна частка сімей руйнується, не зумівши подолати перших серйозних протиріч.

Буде добре, якщо після заповнення ви збережете цю «схему спільного майбутнього» і будете разом періодично її переглядати. Ідеальний варіант – підключивши свої творчі здібності, намалювати її на великоформатному аркуші (наприклад, креслярському ватмані формату А1 чи навіть А0) і повісити на стіну.

PS. Будуть додаткові запитання – задавайте їх у коментарях. Ще краще – діліться своїми заповненими схемами. Бажаю успіхів!
PPS. Наступного разу розглянемо структуру книжки, а також дізнаємося кілька цікавих фактів про структуру і функціонування людського мозку.

Немає коментарів:

Дописати коментар