28 лют. 2015 р.

Бюзен Т., Бюзен Б. Супермислення (ч. 4)

Бюзен. Супермислення
Сьогодні пропоную вашій увазі чергову рокарту. Хто не розуміє, про що йдеться – відсилаю до попередніх публікацій (див. частина 1, частина 2, частина 3) та книжки братів Бюзенів «Супермислення» (Бьюзен Т., Бьюзен Б. Супермышление. – Минск: Попурри, 2003. – 320 с.). А присвячена буде наша сьогоднішня рокарта тому, де саме можуть бути використані ці творчі й цікаві інструменти. Традиційно, спочатку наведу саму рокарту, а потім трохи розшифрую:

Застосування рокарт


Як бачимо, поле для застосування рокарт дуже широке. Я вже згадував, що спочатку Барі Бюзен розробляв теорію покращення запам’ятовування інформації (і саме в ході цієї роботи прийшов до ідеї рокарт), тому перше відгалуження присвячено власне мнемоніці.

Також автори пропонують спробувати використовувати рокарти для планування свого життя і роботи, як довготермінового (на рік, десятилітня і навіть на весь період), так і поточного (своєрідний записничок «що зробити»). У книжці наводяться приклади таких планувальників та показано їх переваги перед звичайними списками необхідних справ.

Цікавою є ідея використання рокарт для розвитку творчого мислення (я назвав цей пункт «Фантазування»). Пропонується навіть займатися цим усією сім’єю: хтось нафантазовує сюжет, хтось вигадує героїв чи місце дії – а потім ці маленькі рокарти об’єднуються в одну велику і на основі цієї структури складається фантастичне оповідання. Звучить це ніби несерйозно, але про необхідність навчитися фантазувати говорять усі книжки з розвитку творчого мислення. Та й просто цікаво (і з сім’єю час проведете) – тож обов’язково спробуйте (тільки давайте домовимося, що ви не гратимете в це з колегами у робочий час, аби я не отримував гнівних відгуків від ваших роботодавців).

Найпростіший і найзрозуміліший приклад застосування рокарт – упорядкування наявної інформації. Обидва автори зізнаюся, що своєю високою творчою працездатність (а Барі Бюзен, нагадую, написав близько 4000 творів) не в останню чергу зобов’язані саме рокартам. Ми живемо в інформаційному світі, і концентрація цієї інформації величезна. Якщо ми намагатимемося просто запам’ятати її (минулого разу ми бачили, що мозок це може), чи навіть будемо записувати – користі від неї буде мало. Дієва інформація – це інформація упорядкована. Тут якраз, як на мене, рокарти поза конкуренцією.

А якщо вже інформація структурована – на її основі можна робити свідомий вибір. Цей пункт теж є у сьогоднішній рокарті. Як і пункт «Мозковий штурм». Хто не знає, що таке «брейнстормінг» (ще один недоперекладений мовний покруч) – скористайтеся пошуковими системами. Хто знає – спробуйте рокарти для записування ідей (як у індивідуальній, так і у груповій роботі – в останньому випадку варто скористатися дошкою чи великим аркушем паперу, який бачитимуть усі учасники).

Ще одна можливість використання рокарт – самоаналіз. Ми вже з вами колись вчилися використовувати рокарти для планування майбутнього, але й для оцінки поточного стану справ вони чудово підходять. Поставте в центр рокарти себе (в прямому сенсі – автори стверджують, що бажано по-максимуму використовувати малюнки, тож в центрі рокарти намалюйте себе чи вклейте свою фотографію), а відгалуженнями зробіть основні сфери своєї діяльності (скористайтеся для цього підказками Кові чи Трейсі, у їхніх книжках є непогана класифікація). Коротше – намалюйте схему свого теперішнього і перетворіть у карту руху до бажаного майбутнього. Переконаний – відкриєте у своєму житті багато досі неусвідомленого.

Стосовно інших пунктів: напевне, ви звернули увагу, що коло деяких з відгалужень стоять невеличкі плюси – це означає, що там є додаткові підпункти. Аби не втомлювати вас, пропоную перенести їх розгляд в наступну публікацію (ви й так сьогодні отримали вдосталь ідей – головне, спробуйте все, про що ми тут говорили).

PS.

Тим, хто задається питанням, чому я нічого не згадую про День самообмеження заради України, хочу зізнатися: я й сам не дотримав обітниці – планував цілий день не їсти і не пити, але без води не зміг. Цьому було кілька причин, але називати їх не буду, аби це не перетворилося на самовиправдання. Сподіваюся, ви свої обмеження витримали. І ще більше сподіваюся, що вже незабаром ми відчуємо позитивні зміни в країні від наших маленьких, але щирих самообмежень.

Немає коментарів:

Дописати коментар