23 лют. 2015 р.

Бюзен Т., Бюзен Б. Супермислення (ч. 3)

Бюзен. Супермислення
Почався Великий піст. Ще не слухав ранкових новин, тому не знаю, чи схвально поставився Президент України до моєї ідеї (та й ви, на жаль, коментарів чи ідей з цього приводу не залишили). Поки ж продовжуємо наші тренування: я – у складанні рокарт (див. частина 1, частина 2), ви – у їх розшифровуванні. Нагадую, що для тренувань ми використовуємо книжку братів Бюзенів «Супермислення» (Бьюзен Т., Бьюзен Б. Супермышление. – Минск: Попурри, 2003. – 320 с.). Хто розпочав знайомство з рокартами (так ми вирішили називати те, що на більшості сайтів називають картами пам'яті) лише з цієї публікації - нагадую: ключова тема ставиться в центр, від неї розгалужуються підтеми (кожна з яких, у свою чергу, може мати кілька розгалужень нижчого рівня). Цього разу запропоную вам аж дві рокарти. Одна – простенька, для «розігріву»:

Розділи книжки (рокарта)


Думаю, проблем не виникло. Ключова тема – власне книжка. Підтему «Автори» ми вже розглядали, тому її глибше не розписую. Дізнаємося, що книжка раніше називалася «Працюй головою», а також, що в сучасному варіанті вона має 6 розділів, кожен з яких має чітку структуру: огляд змісту розділу (про що йтиме мова), вступна частина, основний текст та логічне підведення до наступного розділу. До речі, така структура досить зручна для читача – дає можливість відразу зрозуміти, про що йтиме мова. Та й авторі в накладі не залишається – можна збільшити розмір книжки приблизно на третину :-).

Ну що ж, стадію «розігріву» завершено, переходимо до роботи (не бійтеся, я розумію всю важкість сьогоднішнього дня, тому рокарта теж нескладна). Як ви побачили з попередньої рокарти, перший розділ книжки присвячено власне мозкові. Ця ж тема стала ключовою для наступною рокарти:

Властивості мозку та правила запамятовування
Певну складність може викликати найвища гілка. Так я спробував скоротити інформацію, що 95 % усіх даних про структуру і діяльність мозку людство зібрало за останні 10 років. Друга гілка стосується будови мозку – з цим, я певен, проблем не виникло (хіба що здивування, як у мене, від надпотужності цього «пристрою»). Третє відгалуження розповідає про основні функції мозку: як бачите, зберігання інформації – аж ніяк не основна його задача. Хоча й тут його можливості практично безмежні – зверніть увагу на два останніх підпункти: перший говорить про те, що навіть якщо ми запам’ятовуватимо 10 слів за секунду протягом 100 років (дай Боже скільки прожити), то й у цьому випадку наша пам’ять буде заповнена лише на десяту частину можливого. Другий цифровий факт стосується цікавого експерименту, описаного в книжці: групі людей показали 10 тис. фото зі швидкістю 1 фото на секунду – і після цього вони змогли впізнати 90 % усіх запропонованих малюнків. У цьому місці книжки я зробив маленьке відкриття, яке в подальшому підтвердили автори: у людини практично немає проблеми з запам’ятовуванням інформації – є проблема з її згадуванням. Та все ж існує кілька правил, як спростити запам’ятовування – вони теж наведені на рокарті. Розберіться, спробуйте в дії, переконайтеся і не забудьте розповісти знайомим (для цього маєте «соціальні» кнопки внизу). Я ж на цьому прощаюся і йду готувати наступну рокарту (і читати наступну книжку, і готуватися до Дня самообмеження: вирішив у п'ятницю взагалі не вживати їжі, можливо – навіть не питиму води).

Немає коментарів:

Дописати коментар