3 вер. 2014 р.

Про опір, книжки і дату

Афоризм:


Спиратися можна тільки на те, що чинить опір. Стендаль.

Крилатий латинський вислів (і його транскрипція, підкреслення вказує наголос):


Index librorum, index librorum prohibitorum [індекс ліброрум, індекс ліброрум прогібіторум]: перелік заборонених книг (каталог). Так називають перелік книг, що видавався римо-католицькою церквою. Читання включених у цей каталог книжок загрожувало вірянам відлученням від церкви. Останній перелік було видано у 1984 році.

Значення іншомовного слова:


Дата (лат. data, множ, від datum – дане): точний календарний час (рік, місяць, число) якоїсь події.

Краса природи:


[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Автор фотографії: Douglas Brown[/caption]

PS.


Здавалося б, яка дикість – забороняти книжки (маю на увазі сьогоднішній крилатий латинський вислів). Однак іноді, випадково чи за порадою взявшись за читання якоїсь книжки, вже на другому десятку сторінок починаєш жалкувати за цензурою у всіх її проявах. Спонукані жадобою прибутків, автори експлуатують найниціші прояви людської натури, створюючи черговий шедевр. Мене, наприклад, верне від матюків, суржику і надмірного натуралізму в описі тілесних проявів людських взаємин чи навіть тілесних потреб (саме з цієї причини, до речі, я ледве «домучив» кінгівську «Темну вежу»). Але ж існує ціла книжкова індустрія, що плодить макулатуру, насичену саме такими складовими. Деякі читачі намагаються протистояти цьому, об’єднуючись у клуби чи інтернет-спільноти, аби таким гуртовим фільтром відсіяти непотріб. Та й тут не завжди все вдається: кожна людина має свого внутрішнього цензора і свій «пропускний рівень» - те, що одному здається безвинним жартом, іншого може образити до смерті. Так і з літературою: відверте «ad captandum vulgus» забракується, але ж і гідну літературу людина з нерозвиненим смаком може охарактеризувати як «зарозумілу», «незрозумілу» й «відірвану від життя». Не хочу замахуватися на велике, але однією з причин створення цього сайту й було таке «фільтрування» літератури. Звичайно, самотужки я багато не встигну, але зате буду впевнений у якості наданої інформації. А вже вам вирішувати – читати чи ні (спеціально для цього подаю і виписки, аби ви відчули «смак» книжки).

PPS.


Пропоную неофіційно вважати сьогоднішній день Днем консервів. Адже (якщо вірити Вікіпедії), саме цього дня в Англії у 1812 році виготовили в промислових умовах першу бляшанку консервів, а рівно через 100 років (у 1912) - відкрили перший у світі консервний завод. Щоправда, цей день вважається і днем винайдення бюстгальтера (1914 рік), тому маєте з чого вибрати, аби забезпечити собі святковий настрій.

Немає коментарів:

Дописати коментар