4 трав. 2015 р.

Спроба самоорганізації

Щоразу, як у мене трапляється якийсь завал з роботою, приймаю рішення зайнятися самоорганізацією. У такі періоди я читаю книжки, виписки з яких я вже якось пропонував вашій увазі (наприклад, тут і тут). Травневі свята – один з таких періодів. Здавалося б, чому, адже це гарний привід відпочити. Однак заплановано багато, а вихідні спливають на диво швидко. Аби якимось чином упорядкувати ці дні, вирішив скласти невеличкий план роботи на період 3-11 травня. Витратив майже весь день на перечитування своїх виписок та опрацювання різноманітних самоорганізаційних сайтів (я знаю, що за цей день уже міг би щось із запланованого зробити, але ж улюблена приказка усіх організаторів – «спочатку нагостри пилку, а вже потім берися до роботи»), і знайшов кілька цікавих ідей. Зокрема, поєднавши переваги «пінарика» (на тенетних просторах все ще не дійшли остаточного рішення щодо адекватного перекладу цього слова українською) та «пінпаду», зробив отаке:

План на травневі свята

День розбив на години (суцільна лінія), кожну з годин розділив навпіл (пунктирна лінія). Піктограми намагався знайти якомога «промовистіші», тому проблем з розшифровуванням у вас виникнути не повинно: зранку – зарядка (ті самі «мости», про які було кілька останніх публікацій), потім сніданок тощо … завершуємо день читанням художньої літератури (прочитав цю рекомендацію у Мікуліна в його «Системі активного довголіття», та й більшість психологів радять перед сном поступово знижувати ритм життя).

Протягом дня можете ставити (піктограмами), домальовувати чи вписувати собі різні завдання (роздрукував цю табличку собі на форматі А5, аби завжди мати під рукою). У мене, зокрема, як бачите, на цей тиждень запланована підготовка 4 публікацій (значок WP), а також три тренування. Також планую на Юрія (6-го травня) та у вихідні дні сходити (піктограма пішохода) у церкву (сірим кольором замальовано час, на яких вже не можна нічого планувати). У п’ятницю, ідучи з церкви, треба зайти в магазин (піктограма візочка). До речі, на звороті цього ж аркушика можете робити собі різні нотатки – наприклад, то й же список необхідних покупок.

Чому в кожному дні два рядочки? На цю ідею теж натрапив нещодавно і вона мені сподобалася, тож варто спробувати. Суть - щопівгодини проставляти собі оцінку ефективності використання часу та виконання запланованої роботи. Це не лише посилить самоконтроль і підвищить мотивацію, але й дасть змогу увечері підвести підсумки дня (як це радить робити, наприклад, Франклін) та краще спланувати роботу на майбутнє.

А тепер запитання: чим я буду займатися сьогодні з 8-30 до 15-00?

Немає коментарів:

Дописати коментар