8 трав. 2015 р.

Українці - нація поетів

Слова Олеся Терентійовича Гончара, винесені у заголовок цієї публікації, свого часу були девізом мого першого самостійного сайту, зробленого на чистому html - Українського поетичного патріотично-виховного календаря. Виглядав він отак:

Український поетичний патріотично-виховний календаря
Основною ідеєю сайту було зібрати в одному місці інформацію про дні народження українських поетів, аби показати всю істинність заголовного твердження Олеся Гончара, а також вибрати з їх поетичного доробку по кілька творів, що мають патріотично-виховне значення (переважно це твори про Україну, родину та найкращі риси людського характеру).

Я витратив на розробку й наповнення сайту усі літні канікули, але ніскільки не жалкую – поетичний потенціал нашого народу й справді неймовірний. Тому, коли виникло питання вибору імені для сайту, я навіть трохи «вколов» південно-східного сусіда, обравши адресу «zazdry.narod.ru». З часом з’явилися інші клопоти у житті і сайт був трохи забутий.
Та нещодавно, пишучи про свою любов до української поезії загалом і творів Ліни Костенко зокрема, відчув легкий докір совісті – «а що ж ти перше своє поетичне дітище залишив напризволяще». На щастя, тематика цього блогу дає можливість безболісно залучити інформацію з того сайту (та ще й водночас збільшити кількість публікацій майже на 200 шт.), тому прийняв рішення про перенесення свого календаря на цей сайт. Оскільки автоматизованих способів перенесення цілого сайту на цю платформу не знайшов, муситиму робити все вручну. З цієї причини може дещо пригальмуватися темп викладання нових публікацій - прошу прийняти це з розумінням.

Аби віддати данину хронології подій, викладатиму статті під 2011 роком: якщо захочете почитати, скористайтеся пошуком чи хронологічним архівом праворуч. У сьогоднішній же публікації наведу лише інформацію зі вступу, розміщеного на колишньому сайті:

Від автора: сподіваюся, що цей Календар стане у пригоді всім, хто любить свій рід, свій народ і свою Батьківщину. Всім, хто цікавиться їх минулим і переймається майбутнім. Всім, хто вболіває за рідну українську мову і просто любить поезію, що змушує замислитися і спонукає до активності.

Авторам (прихильно налаштованим): Якщо Ви вважаєте, що маєте твори, які відповідають задуму цього проекту, будь-ласка, надсилайте їх (разом з вашою датою народження) за допомогою контактної форми праворуч.

Авторам (негативно налаштованим): Якщо Ви вважаєте, що зібране поетичне товариство не гідне вашої присутності чи стурбовані дотриманням Ваших авторський прав, будь-ласка, напишіть мені, і ваші твори (чи навіть і згадка про Вас у Календарі) будуть вилучені.

Фахівцям, знавцям, спеціалістам: Якщо Ви знайшли помилку, маєте уточнення чи доповнення, пишіть мені – і я з задоволенням і величезною вдячністю їх прийму.

Зацікавленим і небайдужим: Згідно задуму, з поетичного доробку авторів вибиратиметься лише 7 творів (чи їх уривків), що мають, на мою думку, найбільший потенціал. Якщо Ви вважаєте, що інший твір якогось з авторів більше відповідає ідеї даного проекту, пишіть і вносьте свої пропозиції. Крім цього, є багато чудових віршів, про авторів яких у мене відсутня необхідна інформація, тож якщо Ви її маєте – давайте розширювати Календар разом.

Критикам: Якщо Вам є чим дошкулити – вгамуйтеся, глибоко вдихніть-видихніть і поміркуйте, а чи вартий цей сайт Ваших зусиль. Якщо так – напишіть мені за допомогою контактної форми праворуч.

Усім і кожному: Пам'ятайте, що вивчивши лише один-два невеличких віршики на тиждень, ви не лише значно збагатите свій світогляд, але й знатимете їх через рік близько 100, а це вже кількість, гідна поваги. Тож, вдалої мандрівки Українським поетичним патріотично-виховним календарем.

PS. Серед імен можуть зустрічатися не лише поети, але й прозаїки. Це зумовлено тим, що я не маю інформації про спрямованість деяких авторів. Сподіваюся, це не знизить вам задоволення від мандрівки українськими поетичними стежками.

Немає коментарів:

Дописати коментар