5 січ. 2015 р.

Про літочислення

Старий годинник
Наближається Різдво Христове, і ми маємо нагоду поговорити про літочислення. Адже, навіть якщо ви належите до інших релігій (чи й взагалі вважаєте себе атеїстом, як би безглуздо це не звучало), у повсякденному житті ви послуговуєтеся саме християнським літочисленням. 2015 рік – це саме рік від народження Ісуса Христа. Звичайно, зараз існує досить багато доказів, що насправді Ісус народився на кілька років раніше чи пізніше загальноприйнятого часу, однак не думаю, що хтось наважиться у світовому масштабі це змінювати (щоб наступний рік, наприклад, знову був 2013). Тому приймемо це літочислення і познайомимося з кількома латинськими висловами, що стосуються відліку великих проміжків часу:

Anno Domini [анно доміні] – рік Господній. Це і є власне застаріла назва літочислення, яке ми називаємо «нашою» чи «новою» ерою. Ми скорочуємо це до «н.е.», а наведений вислів прийнято позначати абревіатурою «AD» (до речі, на старих будівлях іноді можна побачити подібний напис, що вказує на час завершення будівництва).

Anno mundi [анно мунді] – від створення світу. Подібним літочисленням користувалися в багатьох країнах до введення звичної нам системи. До речі, воно, паралельно з григоріанським (від Різдва Христового), вважається офіційним у Ізраїлі, де відлік ведеться з 3761 року до н.е. (тобто зараз, згідно цього літочислення, приблизно 5776 рік від створення світу). У колишній Російській імперії це літочислення було введено після прийняття християнства, однак візантійське літочислення дещо відрізнялося від іудейського (за тією системою, наприклад, ми б зараз жили у 7523 році). З 1 січня 1700 року вся імперія наказово перейшла на літочислення від Різдва Христового, а з 1918 – на звичний нам григоріанський календар.

Знаково, що у країнах, де не відбулося атеїстичної підміни Різдва Христового на «н.е.», так і кажуть: ante Christum natum [анте хрістум натум] – до Різдва Христового і post Christum natum [пост хрістум натум] – після Різдва Христового.

2 коментарі:

  1. Так, увесь світ "змушений" жити за християнським літочисленням :)

    ВідповістиВидалити
  2. Все одно рано чи пізно виникла б необхідність уніфікованого відліку часу в усьому світі – то навіщо вигадувати щось нове.

    ВідповістиВидалити